Entitats socials reclamen acabar amb l’estigma i la criminalització de les persones que usen drogues

La CATNPUD, Metzineres i Fundació Àmbit Prevenció, entre altres, demanen la derogació de les lleis prohibicionistes a través de la campanya ‘Suport. No càstig’


Diverses entitats socials demanen la derogació de les lleis que prohibeixen l’ús de drogues, per acabar amb l’estigma i la criminalització envers les persones que les fan servir. En el marc de la campanya global de sensibilització ‘Suport. No càstig’, organitzacions com la Xarxa de Persones que Usen Drogues a Catalunya (CATNPUD), Metzineres, ARSU i Fundació Àmbit Prevenció reivindiquen unes polítiques basades en la salut, el benestar i els drets humans. Per fer-ho, organitzen una jornada a la rambla del Raval de Barcelona aquest dilluns, on es llegirà el manifest de la campanya, així com un recorregut per l’exposició fotogràfica ‘Amb Cara de Dona’, el 27 de juny a l’Hospital Sant Joan de Reus; tot coincidint amb el dia internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, que es commemora cada 26 de juny.  

Les entitats que participen en la campanya assenyalen que enguany volen posar el focus principalment en la defensa de la continuïtat i sostenibilitat del Servei d’Addiccions i Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Reus. Aquestes organitzacions defensen que es tracta d’un cas “d’èxit amb reconeixement internacional que fins ara ha estat basat en la perspectiva holística de la reducció de riscos i danys, oferint una atenció especialitzada a peu de carrer”. A més, subratllen la tasca feta fins ara per l’exdirectora del servei, la metgessa Tre Borràs, qui va ser destituïda aquest abril.  

Per altra banda, les organitzacions enxarxades a la CATNPUD denuncien les “macropolítiques de salut que posen en risc la sostenibilitat dels lligams i les estructures que permeten aquest tipus de refugis comunitaris”. En aquest sentit, remarquen que els models “sanitaristes i clientelars” que busquen “fer més eficient la sanitat pública a Catalunya” suposen un risc per a les persones que usen drogues i, per aquest motiu, demanen de manera urgent que es deroguin totes les lleis sobre drogues “basades en el control penal” i que “es reparin els danys infringits al llarg de dècades sobre les comunitats més afectades per la prohibició”.  

Finalment, aquestes entitats reclamen que es promogui “una regulació del mercat de les drogues fonamentada en els drets de les persones consumidores i no en interessos corporatius” i, mentre això no arribi, defensen que se sostinguin models d’abordatge com el que es va posar en marxa a l’Hospital Sant Joan de Reus, així com “tots aquells projectes de reducció de danys que cobreixen un buit social que el mateix poder insisteix a reproduir i mantenir”.  

Activitats de la campanya 

Enguany, la campanya ‘Suport. No càstig’ arrenca el 26 de juny a la rambla del Raval a partir de les 12.00 hores, amb la lectura d’un manifest i amb diverses activitats, com unes olimpíades antiprohibicionistes o un programa de ràdio a càrrec de la Fundació Àmbit Prevenció. A més, també es podrà gaudir d’un monòleg de l’artista Vidda Priego, de la presentació de la nova Guia pràctica per fer front a la criminalització policial i judicial de Metzineres i, finalment, de la música a càrrec de la Dj MariKarmen Free. 

El dia 27 de juny, en canvi, les activitats es traslladaran a l’Hospital Sant Joan de Reus a partir de les 12.00 hores, on es podrà visitar una exposició fotogràfica anomenada ‘Amb Cara de Dona’, on es fa un recorregut visual per les històries de les integrants de l’organització Dona Arsu Tot. Tot acabarà amb menjar comunitari a les Piscines Municipals de Reus. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article