Set llibres socials per viatjar amb la lectura aquestes vacances d’estiu 

Obres de ficció i no-ficció, novel·les i assajos per descobrir realitats socials no tan visibles 


Les vacances d’estiu són una magnífica oportunitat per viatjar. I no sempre cal, ni es pot, desplaçar-se quilòmetres per arribar a paisatges llunyans o descobrir altres cultures. Amb un llibre entre les mans també se’ns obri la porta a viure experiències. Aquest és el poder de la lectura, ens permet descobrir mons desconeguts, fer-nos companyia, aprendre coses noves i inclús conscienciar-nos sobre realitats socials que no ens són properes o qüestionar-nos les nostres pròpies.  

Des del Social.cat apostem pels llibres de temàtica social, i per això tenim la nostra secció de llibres, on setmanalment us presentem llibres que parlen de feminisme, dissidències, antiracisme, educació, salut, acció social i drets humans, entre altres temàtiques. Ara que per a moltes comencen les vacances, volem recomanar-vos set llibres que ens han commogut a la redacció i ens agradaria compartir amb vosaltres. 

1. Dones i mares invisibles, de diverses autores (M de Mujer). Aquest llibre reflexiona sobre les cures. Aquelles sense les quals ningú de nosaltres sobreviuria i que sempre recauen sobre les mateixes: les dones. Un text que reivindica l’esforç que les nostres mares, les nostres àvies i tantes altres dones fan cada dia. Un treball tan dedicat que moltes vegades ja no deixa energia ni temps per a elles mateixes, fet que acaba afectant el seu benestar. 

Dones i mares invisibles ens planteja canviar la nostra concepció de la figura cuidadora i entendre-la com una responsabilitat de tot el conjunt de la societat, una tasca que tothom és capaç d’aprendre’n i a la qual s’han de destinar recursos.  

2. Un amor salvatge. Carta a la meva filla trans, de Carolyn Hays (Ara Llibres). L’autora nord-americana ens apropa a la història d’una família, la seva, que, per protegir a la seva filla transgènere, ha d’emprendre un viatge per allunyar-se d’una societat marcada per la por i l’odi.  

Carolyn Hays conta en primera persona com és estimar a algú per com eixa persona es veu a si mateixa i no com ho fa la resta. Una història d’amor que convida a passar a l’acció, a empatitzar i avançar cap a un futur millor.  

3. Neguit permanent,de Tsitsi Dangarembga (L’Agulla Daurada). Neguit permanent  fa un recorregut per la societat zimbabuesa a través de la pell d’una adolescent. El desig d’independència de la protagonista és a la vegada el retrat d’una nació que experimenta les tensions entre tradició i modernització, africanisme i europeisme, entre una situació tutelada i oprimida i una condició adulta i autònoma.  

Aquesta novel·la és la primera part de la trilogia semiautobiogràfica de l’escriptora, cineasta i activista Tsitsi Dangarembga, considerada com una de les 12 millors escriptores africanes de la història.  

4. Economia solidària i ruralitats. Recuperant sobiranies, de diverses autores, amb la coordinació de Carla Escarrà (Pol·len Edicions i la XES). Els municipis, comarques i regions d’entorns rurals reben des de fa dècades els impactes de l’extractivisme del capitalisme urbanocèntric, en forma de falta de serveis i infrastuctures i aïllament. Davant aquesta realitat, iniciatives de sobirania energètica, alimentària i cultural són impulsats contínuament, molts d’ells emmarcats en l’economia social i solidària.  

Aquest llibre fa un repàs per diverses iniciatives d’ESS a entorns rurals amb l’objectiu de trencar amb la dicotomia entre rural i urbà i fer un acostament teòric al desenvolupament de l’economia social i solidària a entorns no urbans.  

5. Torturades, de Gemma Pasqual i Escrivà (Comanegra). La comissaria de Via Laietana és el centre d’aquest assaig. Un lloc tacat per la repressió, la por i la tortura que ha estat envoltat de silenci durant dècades. Ara, la història i la veu de dones que patiren diverses formes de violència entre les seves parets dona llum al què va passar.  

Gemma Pasqual fa un recull de 22 testimonis de dones que foren torturades a la comissaria de Via Laietana des de 1941 fins a 2019. Un llibre que posa el focus en elles per tal que es sàpiga el què va passar i s’acabi amb la impunitat que l’edifici ha tingut fins ara. 

6. Fortuna, d’Hernán Díaz (Edicions del Periscopi). Viatgem fins a la Nova York de principis del segle XX per conèixer la història de Benjamin i Helen Rask, una parella adinerada que, tot i els seus esforços per impedir-ho, veu com la seva reputació es va deteriorant a la vegada que ho fan els ‘feliços anys vint’. 

Aquest novel·la parla del poder i com aquest té la capacitat de manipular els fets i escriure els relats hegemònics al seu propi benefici. Una lectura de la realitat de l’època que ens ajuda a entendre la societat actual, la naturalesa i el futur del capitalisme. 

7. I tenia cor. Treball sexual, violències i resistències, de Livia Motterle (Bellaterra Edicions). Aquest llibre ens convida a descobrir una realitat que trobem sovint al debat públic, però moltes vegades en veus de qui no la viu: el treball sexual. Fent un recorregut pel cor d’un dels barris més controvertits de Barcelona, el Raval, Motterle centra la mirada en les Putes Llibertàries, escoltant les seves històries de vida en antres llegendaris o en la intimitat de casa seva.  

I tenia cor vol trencar amb els estereotips que existeixen al voltant del treball sexual i ens apropa a les seves protagonistes, les que ho viuen, les que resisteixen. Endinsant-se en el que l’autora defineix com la “croada moral” de la nostra societat, fa una anàlisi de per què es percep com es percep el treball sexual i per què cal defensar els drets de les seves treballadores. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article