Drets Socials incrementa fins a les 2.369 el nombre de noves places per a gent gran previstes per al 2023

El departament detalla la creació de 245 places públiques més de les que es van anunciar a finals d’abril per a residències, centres de dia i serveis rurals


El Departament de Drets Socials ha incrementat la xifra de noves places públiques per a gent gran que es crearan enguany fins a les 2.369. L’anunci de la creació d’aquest nombre de places arriba després que a finals d’abril el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, n’anunciés un total de 2.124; és a dir 245 menys de les que s’han detallat aquest dijous. Les places públiques per a persones amb discapacitat, en canvi, es mantenen en les prop de 700.  

Tenint en compte aquestes noves dades, Drets Socials té previst crear-ne aquest 2023 un total de 1.625 places en residències de gent gran, 499 en centres de dia i 244 en Serveis d’Atenció Integral en l’Àmbit Rural (SAIAR).  

Pel que fa al repartiment per territoris, no hi ha grans canvis: la regió Metropolitana Nord —que inclou el Barcelonès Nord, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental— tindrà la majoria d’aquestes noves places, amb un total de 617, de les quals 489 són a residències, 116 a centres de dia i 12 en serveis rurals. Barcelona, en canvi, passa a ser la segona regió amb un major increment en el nombre total de places noves, amb 459; mentre que la regió Metropolitana Sud passa a ser-ne la tercera, amb un total de 407 noves places. Li segueixen Girona amb 264, Lleida, Alt Pirineu i Aran amb 134, Camp de Tarragona amb 170 i Terres de l’Ebre amb 85. 

Nous equipaments i més persones ateses 

Drets Socials explica que les places de residències de gent gran s’assignen d'acord amb principis d’equitat territorial i a escala d’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS), tenint en consideració el nombre de places residencials públiques sobre el nombre de població de més de 65 anys, la llista d’espera sobre el nombre de dependents majors de 65 anys i la mitjana de places residencials públiques sobre la població de 65 anys o més a Catalunya. 

En el cas dels centres de dia, el departament detalla que a cada plaça li corresponen 300 hores de servei per mes. “Això implica que cada plaça pot estar ocupada per més d’una persona usuària quan la intensitat de la prestació és menor”, asseguren. La mitjana d’hores reals per usuària era de 212 el desembre passat, una xifra que vol dir que aquestes 499 noves places podrien donar servei a unes 706 usuàries. 

El nombre de noves places de serveis rural implicarà, a més, la posada en marxa de sis equipaments nous, mentre que sis centres de dia passaran a ser SAIAR i s’ampliarà el nombre de places que reben finançament públic en sis centres ja existents. D’aquesta manera s’incrementarà en un 5 les places públiques d’aquesta mena.  

Segons Drets Socials, l’objectiu prioritari d’aquest increment de places públiques és “eliminar les desigualtats territorials, reduir al màxim les llistes d’espera, identificar les necessitats d’inversió, establir mecanismes eficaços de col·laboració públic-privada i planificar a mitjà i llarg termini per adaptar l’oferta a una demanda creixent”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article