L’exposició que copsa la pobresa que pateix una de cada quatre llars catalanes

El Palau Robert acull ‘La llar de les absències’, una instal·lació immersiva impulsada per ECAS


Imaginem que entrem en una llar qualsevol. Veiem una taula parada, una prestatgeria, un ordinador, un radiador, una maleta... Són objectes comuns, corrents a moltes llars, però no a totes: a Catalunya, a una de cada quatre llars no es tenen els recursos bàsics que puguin garantir una vida digna de les persones que hi viuen.

Per tant, aquests objectes bàsics no ho són tant: més de 250.000 persones han passat gana a Catalunya en els darrers deu anys, la qual cosa indica que no sempre es pot garantir un plat a taula; un radiador que no pot utilitzar el 19,2% de la població perquè no es pot permetre pagar aquesta despesa; o un ordinador que no pot utilitzar-se: un 42,4% de les llars en situació d’exclusió severa que no té accés a connexió a Internet.

Aquestes són alguns dels objectes que podem trobar a ‘La llar de les absències’, una instal·lació immersiva impulsada per ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) per celebrar el seu 20è aniversari, i que aquest dimarts s’ha inaugurat als jardins del Palau Robert de Barcelona, on es pot visitar fins al dia 3 de novembre. La mostra busca, a través d’aquests objectes que a la majoria de les llars es donen per suposat, evidenciar que a una de cada quatre llars són absents, per l’elevat risc d’exclusió social, que a Catalunya arriba a al 24,7% de la població.

Les dades que s’exposen en la mostra s’han generat a través dels informes Insocat, en els quals ECAS detalla diferents indicadors socials que evidencien les de desigualtats socials a Catalunya. “Dades que costa que traspassin fora del món social i la realitat que les entitats socials coneixen”, ha reconegut Mariona Puigdellívol, directora d’ECAS, durant la inauguració de la instal·lació. Per això, ara que la federació ha fet 20 anys, han decidit convertir aquestes dades en una proposta que pogués “connectar amb la ciutadania i generar empatia” amb aquesta realitat, segons ha assenyalat Puigdellívol.

La mostra, dissenyada per Domestic Data Streamers, també vol provocar un espai de reflexió, i per això qui la visita trobarà quatre panells interactius en els quals se situen tres dels factors que ECAS identifica com a decisius a l’hora que les persones puguin tenir una vida digna o pel contrari, contribueixen a generar pobresa i desigualtat social. Un és la precarietat en el treball: un 16% de les persones actives al mercat laboral estan en risc de pobresa; l’altre és l’habitatge, “un factor generador de pobresa”, ha admès Puigdellívol, indicant que les famílies a Catalunya dediquen fins a un 58% dels seus ingressos a pagar el lloguer, i més enllà, quasi un milió de persones a Catalunya viuen en situació d’infrahabitatge. 

Un altre element que ECAS també situa a la mostra són les prestacions socials, i la capacitat que tenen per ajudar les persones a sortir de la pobresa. “Tot i que són imprescindibles, detectem que encara són prestacions que es queden curtes i que no permeten fer sortir a les persones de la pobresa estructural”, ha manifestat la directora de l’organització.

Aquests tres factors es presenten en la mostra de forma interactiva, amb preguntes als visitants, que permeten reflexionar sobre quina és la situació en què es troba la persona, a l’hora que s’aporten dades sobre la realitat catalana entorn d’aquests tres factors. A banda, l’exposició compta amb un darrer panell en el qual es demanen idees a la ciutadania que facin possible que a Catalunya tothom pugui tenir una vida digna.

L’exposició vol continuar itinerant per diversos espais culturals, institucionals i ciutadans de Catalunya durant el 2023 i el 2024, i també està a disposició de les 125 entitats sòcies d’ECAS.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article