Professionals sanitaris protesten davant la conselleria pel “desgavell” del procés d’estabilització de l’ICS

Els sindicats demanen la intervenció de Salut per retornar les 5.000 places anul·lades per concurs de mèrits


Un centenar de professionals sanitaris s’han concentrat aquest dimarts a les portes del Departament de Salut per denunciar el “desgavell” en el procés d’estabilització de places de l’Institut Català de la Salut (ICS), l’empresa pública que gestiona la majoria de CAP i alguns hospitals de Catalunya.

Es tracta d’una protesta que ha convocat el sindicat SATSE i a la qual s’han afegit altres organitzacions, com SIETeSS (tècnics superiors sanitaris), Infermeres de Catalunya i la Intersindical. Els concentrats han demanat la “intervenció urgent” del Departament de Salut i el Servei Català de la Salut (CatSalut) per retornar les gairebé 5.000 places que s’havien afegit en la fase de concurs de mèrits del procés però que després es van anul·lar.

Amb crits d’‘Escolteu els professionals’, els concentrats han traslladat a les portes de la conselleria el malestar per la decisió de l’ICS d’anul·lar les 4.679 places que havia afegit a la fase 1 del procés d’estabilització i que ara ha anul·lat, després d’una interpretació diferent de la normativa per part de Funció Pública.

La majoria d’afectades són infermeres (1.831 places de les 4.679 eren d’infermeria), però també hi ha tècnics sanitaris, administratius, metges, zeladors i altres categories. 

L’ICS va convocar el 2022 un procés d’estabilització del seu personal que constava de tres fases. La primera d’elles consisteix en un concurs de mèrits sense examen, amb 6.841 places, que es resoldrà a finals d’aquest any. L’octubre d’aquest any es va publicar una ampliació de les places d’aquesta fase que corresponia a la taxa de reposició (jubilacions), que suposava que 4.679 treballadors més obtindrien un lloc de feina fix gràcies a la seva experiència professional a la sanitat pública.

Ara bé, a finals d’octubre l’ICS va comunicar verbalment als sindicats que la Direcció General de Funció Pública feia una interpretació restrictiva de la normativa, obligant a revertir la decisió i anul·lar les places afegides a la fase 1.

Els sindicats denuncien que ara aquestes places hauran d’afegir-se a la fase 3 del procés, d’oposició ordinària, i que d’acord amb el calendari inicial, es preveu que estigui resolta per a totes les categories que tenen places convocades entre finals del 2024 i el primer semestre del 2025.

“La gota que ha fet vessar el got”

Per als sindicats, aquesta és la “gota que ha fet vessar el got”, ja que els professionals temporals de l’ICS estan “farts” de la “incertesa constant” d’uns processos d’oposicions que titllen de “llargs, fragosos i poc transparents”, diu SATSE en el manifest de la concentració.

En aquest mateix sentit s’expressa Eduard López, portaveu de la Intersindical a l’ICS, que avisa que que el personal està “molt cremat” i “esgotat” i que es tracta d’un “cúmul de circumstàncies”.

Els sindicats denuncien que la situació generada “trenca les legítimes expectatives dels aspirants en un tema tan sensible com la consolidació de la situació dins de l’administració” i indiquen que el procés d’estabilització es planteja cap a professionals que “fa molt de temps que presten serveis dins del sistema de manera temporal amb una acreditada expertesa”.

Ignasi Montoya, responsable de SATSE a Catalunya, espera que els responsables sanitaris rectifiquin. “El personal que porta anys treballant s’ha d’estabilitzar a l’ICS i no realitzar l’examen perquè l’expertesa val per sobre de tot”, ha defensat en declaracions als periodistes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article