Drets Socials augmenta en un 6% les tarifes dels serveis socials públics

Es destinen 127 milions d’euros per finançar la pujada, pactada amb sindicats i patronals al juny per millorar les condicions laborals al sector


Des d’aquest dijous, les tarifes de serveis socials a Catalunya s’han incrementat en un 6%, millorant el preu d’aquests serveis gestionats en gran part per entitats socials que havien denunciat el seu infrafinançament des de feia anys. L’augment, anunciat en roda de premsa pel conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, arriba després de l’acord entre administració, patronal i sindicats, signat el passat mes de juny.

L’augment de les tarifes, recollit al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) aquest dijous, suposa destinar 127 milions d’euros extres per finançar la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, el cost total de la qual ascendeix a 1.530 milions d’euros. Aquest 2023, l’increment general de les tarifes serà del 4%, més un 2,08% de l’increment corresponent als sobrecostos generats per l’augment del preu de l’energia. També es destina una partida a altres increments per a millores específiques de les tarifes que s’han valorat deficitàries o també per permetre l’eliminació d’alguns copagaments.

Aquest augment, tal com ha assegurat el titular de Drets Socials, servirà per millorar les condicions laborals dels professionals del sector i la qualitat dels serveis que atenen diversos col·lectius com gent gran, infància, discapacitat, salut mental, etc. “Teníem serveis clarament infrafinançats”, ha assegurat Campuzano, qui ha afegit que paral·lelament, el seu departament està treballant en la revisió de la cartera de serveis i en la realització d’un escandall de costos dels serveis.

Així mateix, Campuzano ha anunciat que els centres d’atenció especialitzada diürna per a persones amb discapacitat física o intel·lectual passen a ser gratuïts, un fet “important”, segons ha reconegut el conseller, ja que era l’únic servei que mantenia el copagament. Ara aquest copagament es suprimeix, per “reconèixer el sobrecost que les famílies amb fills amb discapacitat han d’assumir”, ha manifestat Campuzano.

Augment de les places residencials i atenció diürna

Campuzano també ha assenyalat que des de començaments d’any s’han creat més de 2.000 places noves en els àmbits residencials i d’atenció diürna per a persones grans i persones amb discapacitat. Així mateix, el titular de Drets Socials ha avançat que les setmanes vinents s’iniciarà el procés per crear-ne 921 més en residències, llars i centres de dia.

Així, en total, Campuzano ha assegurat que a principis de l’any vinent hi haurà més de 3.000 places noves en l’àmbit de la gent gran i les persones amb discapacitat respecte fa un any i ha fet valdre l’esforç en creació de noves places. També ha apuntat que calculen que prop de 5.000 persones s’afegiran a les 11.000 que ja reben prestacions econòmiques per accedir a una plaça de residència.

Malgrat això, Campuzano ha reconegut que la nova legislatura espanyola que començarà en breu, després de l’acord entre Junts i el PSOE anunciat aquest dijous, ha de revisar “a fons” la llei de dependència, una llei “obsoleta i que posa massa traves per atendre a les persones grans i amb discapacitat”, ha dit el conseller, posant sobre la taula la prioritat d’abordar un nou sistema de finançament. L’actual, ha recalcat, “ha fet fallida”, perquè no garanteix la capacitat de proveir més places. “Necessitem més recursos i un marc legal amb més flexibilitat i adaptat a les necessitats. Si no, no podrem abordar el repte de l’envelliment”, sosté el conseller.

Unificació de subvencions

D’altra banda, Campuzano ha avançat que estan treballant junt amb les entitats socials en la unificació de les subvencions COSPE i la de l’IRPF, la primera autonòmica i la segona estatal, per tal d’ajudar a racionalitzar l’actual sistema de subvencions i agilitzar-lo. La unificació, que es presentarà abans d’acabar el 2023, preveu fer un model de convocatòries plurianuals, una demanda històrica de les entitats, tot i que Campuzano ha avançat que la primera convocatòria serà anual, per ajustar el funcionament. D’altra banda, el titular de Drets Socials ha recordat que aquesta mateixa setmana s’han publicat les resolucions definitives de la COSPE, que han augmentat en un 21% la seva dotació.

“Estem invertint més que mai en polítiques socials, i en l’enfortiment del tercer sector i abordant l’infrafinançament que arrossegàvem des de fa anys”, ha manifestat el conseller, dient també que els objectius que s’havien posat per aquest 2023 s’estan assolint de forma satisfactòria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article