Save the Children demana educar la infància en l’ús segur i responsable de les noves tecnologies

A Catalunya es van posar 673 denúncies per delictes en línia que tenien com a víctima un infant o adolescent el 2022


A Catalunya, el 2022 es van interposar 673 denúncies per delictes a través de la xarxa que tenien com a víctima un infant o adolescent. En qüestió de gènere, les nenes continuen sent les més afectades per les diferents violències en línia: en el 52% de les denúncies la víctima era una nena o una adolescent amb una edat mitjana de 13 anys.

Amb motiu del Dia Internacional d’Internet Segur, que se celebra el 6 de febrer, Save the Children recorda que els nens i nenes són especialment vulnerables a patir qualsevol mena de violència en l’entorn digital, com poden ser abusos sexuals (online grooming), ciberassetjament o sèxting sense consentiment. Segons els Mossos d’Esquadra, els últims anys hi ha hagut un augment de les denúncies per delictes cibernètics a infants i adolescents: el 2020 se’n van enregistrar 489; el 2021, 608; i el 2022, 673.

“En els últims anys hem vist sorgir noves formes de violència en línia o, simplement, com la violència tradicional s’exerceix ara en un canal diferent: Internet i les xarxes socials. És necessari que, de la mateixa manera que protegim la infància en qualsevol àmbit, també ho fem en l’entorn digital”, assegura Ona Lorda, responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children a Catalunya.

Educació digital per a infants i adolescents

Després d’un debat amb la comunitat educativa, on s’ha tingut en compte la participació dels alumnes, el Departament d’Educació ha aprovat prohibir el mòbil a primària i restringir-ne l’ús a secundària. “Per a Save the Children, aquest debat ha d’anar més enllà de la prohibició. Hem d’assumir que la infància i l’adolescència són a Internet, no podem privar-los d’inici d’aquest espai perquè, des d’una perspectiva de drets de la infància, pot suposar un lloc en el qual aprendre, poder expressar-se lliurement, trobar altres nens i nenes amb interessos afins o participar dels temes que els afecten”, assenyala Lorda.

Per a l’organització, educar en un ús crític de les tecnologies és contribuir a una educació integral dels infants i adolescents com a persones, tenint en compte coneixements i procediments, però també actituds i valors que els permetin conèixer-se, expressar-se i relacionar-se de manera adequada. “Internet mai serà 100% segur, per tant, hem de dotar a la infància de totes les eines possibles perquè estiguin tan segurs com sigui possible en l’entorn digital, i oferir-los aquesta educació digital és necessari per a formar-los des d’edats primerenques en nocions com la privacitat o el risc de contactar amb estranys”, afirma Lorda.

En aquest sentit, Save the Children considera que les mesures que adopti cada centre haurien de contemplar no només la regulació dels mòbils a les aules, sinó també proporcionar les eines educatives als nens i nenes perquè aprenguin a fer un bon ús del mòbil i assegurar l’acompanyament a les famílies.

És per això que l’organització posa a disposició de les famílies la seva Escola per a mares i pares per abordar temes com aquest amb els seus fills i filles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article