Preocupació a les associacions veïnals de Barcelona pels canvis en les polítiques socials municipals

Alerten del tancament del servei de VilaVeïna i d’incertesa sobre els plans comunitaris a diversos barris de la ciutat


Les associacions veïnals de Barcelona es mostren preocupades davant dels canvis en les polítiques socials municipals. Segons adverteix la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) en un comunicat, concretament alerten sobre un possible tancament del servei de VilaVeïna, un model de cures comunitàries que es va impulsar durant el mandat d’Ada Colau i que ara perilla, tal com denuncien les associacions veïnals, segons les quals s’ha finalitzat el contracte amb les entitats gestores.

Aquest servei, que s’ha desplegat a 16 barris de la ciutat, ofereix informació dels recursos i serveis disponibles per cuidar gent gran, infants o persones amb discapacitat, a banda de promoure activitats comunitàries i oferir suport a les persones cuidadores.

D’altra banda, des de la Favb també han mostrat inquietud per la no convocatòria dels concursos per renovar els plans de desenvolupament comunitaris de diversos barris de la ciutat, que també finalitzen contracte en els propers mesos.

En tots els casos, es lamenten, estan patint “manca d’informació i incertesa” sobre la continuïtat d’iniciatives que qualifiquen d’”útils” per a la ciutadania. Així, recorden que a Barcelona hi ha una llarga tradició de polítiques socials “de diàleg i participació” en la seva implementació, i com a mostra, citen l’existència de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

Segons la Favb, les polítiques socials municipals són efectives a llarg termini si hi ha implicació del teixit social dels barris. “Hi ha també la constatació que moltes de les problemàtiques que aborden les polítiques socials exigeixen molts esforços, recursos i participació per afrontar-les”, recorden.

Així, reclamen que les raons dels canvis i l’avaluació de les polítiques formin part d’un procés “compartit” entre Administració i ciutadania. “Per això demanem una clarificació urgent dels possibles canvis, i un diàleg franc amb les entitats i els barris”.

En afegit, la federació recalca que les polítiques socials han d’ocupar un paper central per fer front a les problemàtiques socials, demogràfiques i econòmiques que afecten a la majoria de la ciutadania barcelonina. “Els serveis que aporten els projectes de Vila Veïna i els diferents Plans de desenvolupament comunitari ocupen aquest espai central als barris on estan en actiu”.

Una prova pilot que es traslladarà de forma “similar” als Casals de Barri 

Per la seva banda, fonts de l’Ajuntament de Barcelona, preguntades pel Social.cat, assenyalen que el projecte de Vila Veïna va ser una prova pilot i que ara s’està treballant en el següent pas que establia el projecte “integrant-lo dins l’estructura municipal”, apunten. Per aquest motiu, expliquen, s’està estudiant una nova proposta que oferirà un servei “similar” dins l’estructura dels Casals de Barri. “Això permetrà mantenir el desplegament territorial del servei i incorporar noves línies d’actuació prioritàries”, i citen l’estratègia Barcelona contra la soledat. Aquesta nova proposta, diuen des del consistori, permetria que els Casals de Barri siguin referents i actius mobilitzadors i promotors del benestar col·lectiu.

D’altra banda, pel que fa a les activitats que s’estan duent a terme en el marc del servei, des de l’Ajuntament indiquen que s’està treballant per poder assumir el major nombre de les accions durant aquests mesos d’impàs.

Pel que fa als plans comunitaris, des de l’Ajuntament detallen que estan inclosos en aquesta nova proposta que s’està treballant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article