Les treballadores del SAD reprenen les mobilitzacions per reclamar un conveni digne

Protesten aquest dilluns davant les patronals Acra, La Confederació i Asade convocades per CCOO


Aquest dilluns les treballadores del servei d’atenció domiciliària s’han mobilitzat davant les seus de les patronals Acra, La Confederació i Asade. Han convocat també una jornada de vaga, la qual està prevista per al 27 de febrer. Aquestes mobilitzacions van ser anunciades per CCOO de Catalunya com a resposta a la manca de negociació per part de la patronal per acordar el VIè Conveni Col·lectiu d’Empreses d’Atenció Domiciliària de Catalunya, caducat des de fa més d’un any. Les reunions entre sindicats i patronals van començar el març passat i fins ara no s’ha arribat a cap consens.

El cinquè conveni del SAD està caducat des de l’1 de gener del 2023, però des de la primavera sindicats i patronals no han aconseguit arribar a cap acord. CCOO acusa les patronals de tenir una “actitud dilatòria”. “La informació se’ns passa justa i incompleta, no hi ha comunicació”, assegura Noelia Santiago, delegada del Servei d’atenció domiciliària de CCOO de Catalunya. “Aquesta passivitat en la negociació només les beneficia a elles i fa palesa la seva intenció de congelar els sous i les altres condicions de treball mentre pugui”, afegeix. 

En les darreres reunions mantingudes, les patronals han proposat increments de salaris del 0,5%, un conveni per a set anys, contractes amb jornades inferiors a 20 hores a la setmana, increment de la durada del període de prova, contractes fixos discontinus a temps parcial i revisió del règim de sancions i retallades en drets sindicals.

Exigeixen un conveni més curt i millores de les condicions laborals i salarials 

Davant això, els sindicats de treballadores s’han mostrat en desacord. Per una banda, no accepten cap conveni de més de tres anys de duració, ja que, asseguren, un més llarg perpetuaria la situació de salaris congelats i precarietat per a les treballadores. Per altra banda, tampoc accepten el sistema d’increments salarials proposat per les patronals. Al·leguen que els increments són molt baixos i estan condicionats a una taula que estableix la pujada gradualment cada any, supeditada a què els ajuntaments treguin a concurs la licitació del servei.  

“Aquest model significa a la pràctica que cada treballadora cobraria un salari diferent en funció de quan el seu ajuntament realitzi la licitació”, expliquen des de CCOO. “El sistema ens planteja molts dubtes i exigim que aclareixin què passaria a les empreses que presten servei amb pròrrogues, i no en noves licitacions, ja que la taula d’increments està supedita a la licitació”, afegeixen. 

Així mateix, el sindicat exigeix també que s’elimini la bossa d’hores, obtenir la jornada setmanal de 35 hores, que els salaris augmentin com a mínim conforme l’IPC i que tinguin el sou 100% cobert en casos d’incapacitat temporal. “Hem deixat ben clar que no volem continuar perdent poder adquisitiu”, afirma Noelia Santiago. “L’administració pública considera l’atenció domiciliària un servei essencial, però permet que les empreses que gestionen aquest servei precaritzin a les treballadores amb sous irrisoris, i que es neguin a negociar un conveni digne”, afegeix.  

Per això, demanen a l’administració més implicació i que els serveis d’atenció domiciliaria es remunicipalitzen. “Hem d’entendre que si som un servei de primera necessitat que entra dins la cartera bàsica de serveis socials hauríem de ser gestionats per serveis socials”, reclama Santiago.  

Vaga parcial del servei essencial 

CCOO de Catalunya va anunciar el passat mes de gener una vaga de les treballadores d’atenció domiciliària, prevista per al 27 de febrer. El sindicat planteja una vaga parcial, de quatre hores per torn, degut a tractar-se d’un sector essencial. “Nosaltres entenem que és un esforç, un esforç econòmic, especialment per a les professionals que més precaritzades”, afirma Noelia Santiago. “Però creiem que ens hem de fer valdre. Hem de fer valdre que som essencials i si no ho fem ara, no sé quan ho farem”, afegeix. 

La proposta de la jornada de vaga va ser refrendada per la totalitat de les delegades de personal i persones treballadores assistents a l’assemblea de CCOO del passat dijous 18 de gener. A la vaga s’ha adherit, de moment, només CCOO. El sindicat SAD de Cuidadores Professionals Municipals no farà vaga, però ha comunicat el seu suport a les companyes que sí que s’adheriran.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article