El preu del menjador escolar tornarà a pujar el curs vinent per tercer any consecutiu

Se situarà en un màxim de 7,25 euros diaris, el més car de tot l’Estat espanyol


El preu del menjador escolar pujarà el proper curs per tercer any consecutiu i se situarà en un màxim de 7,25 euros per dia als centres on l’espai de migdia dura dues hores i mitja, cosa que suposa 34 cèntims més que ara. Els alumnes que es quedin en dies esporàdics el preu pujarà fins als 7,98 euros diaris.

En els centres amb només dues hores d’estona de pati i dinar, el preu serà de 6,87 euros diaris com a màxim i 7,56 euros diaris per als esporàdics. El preu inclou l’àpat i els sous dels monitors que estan amb ells durant el dinar i l’esbarjo. El Departament d’Educació al·lega que la pujada s’aplica per tal de cobrir la inflació i l’augment de sou dels monitors. El preu del menjador a Catalunya es segueix situant com el més car de tot l’Estat espanyol.

El Departament assegura que l’increment del preu màxim respon, d’una banda, a l’increment dels preus dels aliments i, de l’altra, a l’increment retributiu dels monitors de lleure educatiu. Atribueixen les condicions d’increment generalitzat de preus motivats per les circumstàncies econòmiques i polítiques d’abast mundial com a condicionants afegits d’aquesta pujada. “El no-increment del preu hauria comportat automàticament la pèrdua de qualitat del servei per inviabilitat econòmica”, afirmen des d’Educació. Al·leguen que la qualitat s’hauria vist afectada tant des d’un punt de vista educatiu, en l’increment de les ràtios d’alumnes per monitor o contractant personal no qualificat, o alimentari, acudint a productes més barats. 

Malgrat que Educació afirma que aquest curs ja ha atorgat 182.050 ajuts de menjador i d’aquests hi ha més ajuts del 100% que parcials, diferents entitats socials reclamen que els ajuts no són suficients ni arriben a totes les famílies. Un informe publicat per Educo indica que 100.000 infants a Catalunya no tenen una beca menjador aquest curs 2023-2024 i que la majoria de les beques només cobreixen el 70% del cost, en quant moltes famílies no poden assumir l’altre 30%. Asseguren que aquelles que superen per poc el llindar de pobresa no reben cap beca, fet que deriva moltes vegades en què aquests infants no vagin al menjador.

L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) va denunciar retards d’entre tres i sis mesos en el pagament de les beques de menjador escolar. En concret, l’entitat ha comptabilitzat que en el 44,5% dels casos, els pagaments es realitzen tres mesos després d’haver-se realitzat el servei, però el retard arriba fins als sis mesos en l’altre 44,5% dels serveis i s’eleva o supera l’any en l’11% dels casos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article