L’aFFaC critica l’increment del preu del menjador escolar i que no s’ofereixi cap mesura per protegir l’economia de les famílies

La federació defensa que garantir la seva gratuïtat i universalitat és clau per a combatre l’abandonament escolar prematur


Davant la pujada del preu del menjador escolar anunciada pel Departament d’Educació per al curs vinent, Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) s’ha mostrat en desacord i ha criticat que Educació no apliqui cap factor corrector en el càlcul dels preus per protegir l’economia de les famílies. La federació ha criticat que l’increment s’ha fet “sense cap avís previ ni cap explicació” i ha defensat la gratuïtat del servei per tal d’evitar l’abandonament escolar prematur.

L’aFFaC denuncia que el preu del menjador escolar ha patit un increment progressiu des del curs 2020-2021 i s’ha encarit un 17% en només cinc anys, passant dels 6,80€ als 7,98€ per a les usuàries esporàdiques i dels 6,20€ als 7,25€ en elcas de les usuàries fixes.

L’entitat acusa el Departament d’Educació de justificar l’encariment del menjador escolar posant el focus en l’increment salarial previst al conveni col·lectiu del lleure i, d’altra banda, la inflació, que provoca un augment generalitzat dels preus, sobretot per a el grup d’aliments i begudes no alcohòliques. Considera “inadmissible” que el departament no incorpori cap factor corrector en el càlcul del preu màxim del menjador escolar, el qual, afirma l’entitat, serviria per protegir l’economia de les famílies davant l’encariment generalitzat del preu dels aliments. Critica que, en canvi, el benefici que les empreses obtenen per cada menú es manté intacte.

“Mentre les famílies veuen encarit el preu que paguen perquè els seus fills i filles puguin passar el temps de migdia al centre educatiu, les empreses que presten el servei no absorbeixen cap impacte derivat de la inflació”, denuncien. Per a la federació, aquesta situació constata un desinterès evident del Departament d’Educació per caminar cap a un servei de menjador escolar universal i gratuït, el que valoren com “una de les eines més importants per a combatre l’absentisme escolar i l’abandonament escolar prematur”, defensen.

Per aquest motiu, l’aFFaC insta a la conselleria a seguir les recomanacions de l’OCDE i adoptar sistemes flexibles de jornada completa, amb un augment de la prestació de menjadors escolars i activitats extraescolars. Indiquen que “passar més temps al centre educatiu permet elevar les taxes de graduació i millorar l’aprenentatge i altres indicadors socials i conductuals, avantatges que són més notables en el cas de l’alumnat desafavorit”, expliquen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article