Obre a Lleida la cinquena Barnahus

El centre concentra en un únic punt l’atenció als casos d’abús sexual a infants i adolescents de Ponent


El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, han inaugurat aquest dimarts la Barnahus de Lleida, un centre on s’atendrà infants i adolescents de Ponent que hagin patit violència sexual, i també les seves famílies. Es tracta del cinquè servei d’aquestes característiques que el Govern inaugura, després dels de Tarragona, Terrassa, la Seu d’Urgell i Granollers.

Campuzano ha afirmat que el nou centre “farà emergir una realitat que serà dura”, com ja va passar a Tarragona, on la posada en marxa de la Barnahus va fer aflorar el triple de casos d’abús a infants i adolescents: “Anem a fer emergir una realitat que serà dura, però que hem de tenir la gosadia d’afrontar-la, d’atendre les víctimes, d’acompanyar-les i de treballar perquè algun dia puguem erradicar aquesta xacra”, ha explicat.

Per la seva banda, la titular de Justícia ha dit que els processos judicials per abús sexual són dolorosos per les víctimes i que els Barnahus busquen precisament “minimitzar” aquesta “experiència desagradable” i evitar, entre altres, que els menors d’edat hagin de “passar pel tràngol” de repetir la seva declaració diverses vegades. Ubasart ha considerat que el fet que al centre es faci una única entrevista forense “reforça la qualitat de la prova”, ja que minimitza el risc de contaminar el testimoni de les víctimes, i ha afegit que “facilitarà que es puguin provar les violències sexuals en seu judicial i serà una eina de lluita contra la impunitat”.

Unes instal·lacions provisionals

Les instal·lacions de Lleida estan situades al carrer Arquitecte Morera i Gatell. Seguint amb el model de Tarragona, la Barnahus de Lleida compta amb una recepció, dues sales d’espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes o llibres, adients a l’edat i a les necessitats dels infants i adolescents; també té un espai de treball per als professionals; dos espais per a entrevistes i per atendre les famílies; una sala d’exploració forense per a la prova preconstituïda; una sala d’observació per visualitzar les entrevistes d’exploració i les entrevistes forenses, que també pot fer la funció de sala de reunions; una sala d’exploració mèdica amb bany, i una petita cuina, entre d’altres.

La ubicació de l’equipament, però, és provisional, ja que l’emplaçament definitiu serà en uns terrenys cedits per la Paeria de Lleida al carrer Sant Paulí de Nola. Drets Socials invertirà 1,2 milions d’euros de fons Next Generation en la construcció i adequació del nou espai, que es preveu que es posi en marxa el 2026.

Barnahus i l’equip pluridisciplinari i especialitzat

Barnahus, la Casa dels Xiquets i les Xiquetes, és un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, en coordinació amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la Fiscalia i la Judicatura.

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància o centre mèdic, entre altres.

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —que habitualment està format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir-hi les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article