11 barcelonins sense sostre realitzen curts autobiogràfics com a instrument d'integració

Els participants han estat orientats per tres artistes especialitzats en videoart


Onze persones sense llar procedents de diferents centres d'acollida de Barcelona han dirigit i protagonitzat un curtmetratge autobiogràfic amb l'objectiu de reflexionar sobre la seva situació vital i afavorir la seva integració social, en el marc del programa 'Art per a la millora social', de l'Obra Social La Caixa. "Els participants s'han autoretratat en els seus vídeos. S'han escoltat a si mateixos", ha explicat aquest dimarts en roda de premsa la responsable d'aquest projecte, Gloria Cid, que ha subratllat que aquest programa ha influenciat molt positivament en els participants, ja que els ha fet recuperar la seva autoestima i confiança.

La iniciativa ha estat desenvolupada en 15 sessions durant dos mesos al CaixaForum de Barcelona i els participants han estat orientats per tres artistes especialitzats en videoart, que han ajudat els sense sostre en l'elaboració dels seus projectes i en el seu creixement personal.
 
L'elaboració de curtmetratges ha permès a aquestes persones portar a terme un treball artístic i personal "molt intens", perquè s'han despullat emocionalment davant la càmera i han expressat els seus sentiments, a més d'aprofundir en el seu passat per poder afrontar amb més seguretat el present i el futur.
 
Un dels participants, Manuel Panadero, ha volgut "treure tot el mal de dins, tota l'angoixa i la soledat que et produeix viure al carrer", i ha elaborat un curtmetratge centrat en el maltractament a la seva dona, que el va portar a perdre la seva xarxa d'amics i familiars.
IL·LUSIÓ PER VIURE
 
Per la seva banda, Francisco Aleixandre ha revelat que elaborar un curtmetratge li ha "obert els ulls per poder seguir endavant i tornar a tenir il·lusió per viure", i s'ha definit com algú més obert i sincer.
"Ara tinc més confiança en el meu mateix", ha celebrat Aleixandre, que no ha descartat seguir experimentant la seva faceta d'artista amb l'elaboració de nous autoretrats.
 
Els participants en el programa han coincidit a demanar que es projectin les seves obres en instituts i universitats perquè "en ells es pot veure el dany que fan l'alcohol i les drogues", a més de ser una instrument que permet trencar moltes barreres i acostar aquest col·lectiu a la resta de la societat

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article