Més de 500 usuaris de serveis de salut mental expressen el seu art amb la representació del nu humà

El llibre 'EL NU' recull les obres presentades


La Fundació de Salut Mental de CPB, que engloba 21 entitats de serveis d'assistència pública de salut mental a Catalunya, ha convocat la XV edició del Premi Agusti de Semir-Conxa Millan, adreçada a usuaris de serveis de salut mental residents a Catalunya, per a que participin i expressin el seu art mitjançant la representació pictòrica del nu humà.

L'edició d'enguany, en la que participen més de 500 usuaris, té com a títol “EL NU” i té per finalitat promoure i descobrir nous talents “outsider art”. Cada participant ha desenvolupat la seva creativitat i realització mitjançant el dibuix d'una figura humana adulta nua, masculina o femenina.
 
La temàtica “EL NU”, va ser una proposta realitzada pel dibuixant, dissenyador gràfic i membre del jurat del concurs, America Sanchez i pel president del jurat, Ferran Amat de VInçon. El nu es considera un tema d'expressió molt antiga, quasi ancestral, de l'expressió artística humana, que recull aspectes simbòlics, mitològics, místics, religiosos, eròtics i també purament artesanals i decoratius.  En aquest concurs es remeten al nu de persones majors d'edat exclusivament, i en el seu cas amb l'autorització de/de la interessat/da.
 
Amb aquesta activitat, la Fundació de Salut Mental CPB, a més de descobrir i impulsar nous talents, vol que actes com aquests serveixin per continuar lluitant contra l'estigma, fent avançar la sensibilitat social cap a un millor coneixement i comprensió de la problemàtica de la salut mental, l'abandonament de certes conviccions, prejudicis i falsos temors, així com la promoció d'actituds solidàries d'acceptació i d'integració de la diversitat.
 
Jurat, premis i veredicte
 
El prestigiós jurat està format per: el seu president, Fernando Amat (VINÇON); el dissenyador d'interiors Antoni Alemany; el pintor Francesc Artigau; la llicenciada en Belles Arts i representant de la Sant Pere Claver-Fundació Serveis socials Isabel Corral; la comissària i col·leccionista Mª Ángeles Eslava; l'il·lustrador de premsa i còmic Miguel Gallardo; el pintor i escultor Joaquim Pallarès; el dibuixant i dissenyador gràfic America Sanchez; i la pintora Mercè Torrentallé.
 
L'organització editarà un llibre amb totes les aportacions, i els participants optaran a un primer premi de 1000 euros, un segon premi de 400 euros i un tercer premi de 200 euros. També hi hauran 10 accèssits.
 
El veredicte dels guanyadors es farà públic el dia del lliurament de premis en un acte presidit pel prof. Miguel Vilardell, president del COMB, que tindrà lloc el divendres 10 de maig de 2013 a les 12.30h a l'auditori del Col·legi, al Passeig de la Bonanova, 47 de Barcelona.
 
Els treballs quedaran exposats al públic en un locals cedits per la Fundació Sant Pere Claver (C/ Vila i Vilà, 16 de Barcelona), entre els dies 26 d'abril i 18 de maig de 2013.
 
Sobre el Premi a la Creativitat Artística “Agustí de Semir-Conxa Millar”
 
El Premi “Agustí de Semir – Conxa Millan” l'organitza la Fundació de Salut Mental CPB anualment des de fa 15 anys, commemorant  el Dia Mundial de la Salut Mental. La convocatòria s'adreça a residents a Catalunya que siguin usuaris de serveis de salut mental.
 
Agustí de Semir va ser un advocat vinculat, conjuntament amb la seva companya Conxa Millán, a diferents moviments de reforma i defensa dels principis democràtics i dels drets i llibertats civils. Va tenir un paper rellevant en l'impuls i millora de l'assistència a la salut mental , va ser diputat-president de la Comissió Informativa de Sanitat i Assumptes Socials de la Diputació de Barcelona i l'any 1981 endegà el “Pla d'Assistència Psiquiàtrica” de la Diputació de Barcelona, fixant les bases del model comunitari, predominant a Europa i vigent actualment a Catalunya.
 
Aquest Premi es va instituir l'any 1998 com modest homenatge i reconeixement a la seva persona i trajectòria. Les diferents convocatòries han gaudit sempre d'una participació nodrida de concursants amb obres de sorprenent qualitat.
 
El jurat sempre ha comptat amb un nucli de professionals i personalitats de l'art, de la cultura i del disseny. Alguns col·laboradors habituals del Premi són: Ferran Amat de Vinçon, Bigas Luna, Mariscal, Joan Gaspar de la Galeria Sala Gaspar, Antoni Miró, Patí Núñez, Candela Cort, Maria Espeus, Carles Sans del Tricicle, Jaume Sobrequés, Juli Capella, Claret Serrahima, Beth Galí, Miguel Gallardo, entre d'altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article