L’informe de #SomDefensores constata la vulneració flagrant de drets durant l’1-O

La plataforma considera demostrat que la policia van donar un “tracte degradant d'una greu desproporció” que va ferir més de 800 persones


El passat 2 d’octubre, la plataforma #SomDefensores, que van crear desenes d‘entitats per tal de denunciar la vulneració de drets durant el referèndum de l‘1-O, va rebre més d‘un centenar de denúncies de violència policial. Aquest dijous ha presentat l‘informe i constaten la vulneració flagrant de diversos drets fonamentals. El document s’entregarà a organitzacions internacionals.

En concret, assenyalen en l‘informe, hi ha hagut vulneracions, no només el mateix dia del referèndum, sinó diversos dies del setembre i l’octubre. S‘hi vulneren en diverses ocasions el dret a la vida i a la integritat física i moral, amb tractes inhumans o degradants, i el dret a un procés just i equitatiu de tutela judicial efectiva. S‘infringeixen també el dret a la vida privada i la correspondència, el dret a la llibertat d'expressió, d'opinió i d'informació i el dret a la manifestació pacífica.

El document enumera, dia per dia, els atacs amb un detall esfereïdor: des de les agressions als col·legis electorals, escola per escola, com l‘ofensiva contra mitjans de comunicació i webs, passant per l‘obertura de correu particular, entre moltes altres agressions als drets de la ciutadania.

Generar el pànic entre la població

“L'actuació de la policia a Catalunya buscava generar el pànic entre la població, i no retirar les urnes. Això és absolutament intolerable!”, ha lamentat Anaïs Franquesa, l'advocada d'Irídia, una de les entitats que ha participat de la plataforma. Més de 70 observadors de drets humans van documentar operatius policials a 50 escoles, 20 de la ciutat de Barcelona.

Finalment, consideren que l‘informe constata una vulneració sistemàtica de la Declaració Universal de Drets Humans de les Nacions Unides, el Pacte Internacional de Drets Civils, el Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals del Consell d'Europa, la mateixa Constitució i la jurisprudència dels Tribunal Europeu de Drets Humans.

A més, consideren que les forces policials van donar un “tracte inhumà i degradant d'una greu desproporció” que va ferir més de 800 persones. Així mateix, la plataforma alerta en l‘informe que “no es té coneixement que l'Estat espanyol hagi comunicat a la resta d'Estats de la ONU de la suspensió de drets” que va ocasionar, ni tampoc va declarar un estat d'excepció que li permetia actuar com ho va fer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article