El festival Simbiòtic, dos anys de creació inclusiva en les arts escèniques contemporànies

La programació potencia la creació i l'accessibilitat per als col·lectius amb diversitat visual i auditiva


Les arts escèniques també són per a les persones amb diversitat visual i auditiva. Les arts escèniques han de ser accessibles per a tothom. Amb aquesta premissa i per segon any, el festival Simbiòtic teixeix complicitats entre el teatre i la dansa i els col·lectius amb diversitat funcional.

De l'1 al 3 de desembre organitza una programació a la Nau Ivanow i a l'Espai 30 de Barcelona, on es promou la inclusió de les persones amb diversitat sensorial a l'escena teatral contemporània. I ho fa també, en aquesta edició, potenciant la creació inclusiva amb el seu Laboratori Simbiòtic. Sota el crit sota Tots som animals simbiòtics, promouran la cooperació entre creadors i oferiran ponències, taules rodones i presentacions de projectes inclusius.

Al Laboratori, doncs, els participants assistiran a una taula rodona de directores de diferents projectes artístics inclusius i podran conèixer el projecte de teatre sord accessible per a oïdors 10 Negritos. Així mateix, es projectarà la websèrie Peixos, que ha tingut gran èxit entre els joves sords, i hi haurà un col·loqui posterior amb el director.

També s'hi mostrarà el projecte de dansa inclusiva de la coreògrafa Magdalena Garzón i l'exposició Algo más que retratros y otras obras, de la pintora cega Kelly Arrontes, que és autora també de la imatge d'enguany del festival. De fet, el festival començarà justament amb la projecció d'un curt-documental de l'artista, Simbiosi amb Kelly Arrontes, una producció de We Act en què es mostra el seu procés de treball.

 

La programació d'una escena accessible

A més de les activitats al voltant del laboratori de creació, hi ha tota la programació de l'Escena Simbiòtica, on s'exhibiran creacions contemporànies adaptades i accessibles per al públic amb diversitat sensorial. La primera serà l'espectacle Barcelona (Contra la paret) de la companyia LAPÚBLICA, una obra que viatja entre el documental de ficció i els nous llenguatges escènics. I també l'espectacle Las que guardan, una adaptació de Delicades de la companyia T de Teatre, interpretada per la companyia Sarau de l'Associació Cultural de Disminuïts Visuals de Catalunya.

El darrer dia, el festival celebrarà el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, amb una programació enfocada a un públic familiar al matí, amb el taller de sensibilització a través de l'escultura i el tacte, a càrrec de l'associació Els ulls de prop. Després, els assistents podran gaudir de l'espectacle de la companyia Zero La dernière danse de Brigitte, el somni d'una ballarina que, confinada en una cadira de rodes, posa a ballar els seus records a través de titelles, dansa i teatre visual.

També podran assistir a l'obra de la companyia Patrícia Pardo, set escenes de clown per explorar les contradiccions del cos i de l'ànima. Per tancar aquesta edició, hi haurà una mostra de projectes que integren l'accessibilitat com un component artístic més a escena, a càrrec del col·lectiu Alma Silenciosa, les activistes Descallades i la música de Cris Blasco & Pat Sol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article