“Victòria històrica” de la PAH de Sabadell: la Sareb cedirà 40 habitatges d'un bloc ocupat

L'acord amb l'Agència de l'Habitatge permetrà que 148 persones puguin viure a l'edifici a canvi d'un lloguer social durant cinc anys


Els veïns de l'edifici del carrer Sant Ferran de Sabadell propietat de la Sareb i que la Plataforma en Defensa de la Hipoteca i la Crisi (PAHC) d'aquest municipi va ocupar el 13 d'abril de 2013, podran viure-hi de forma legal durant un període de cinc anys i a canvi d'un lloguer social. Aquesta és, per als veïns i veïnes, una “victòria històrica”, com l'ha qualificat la PAHC. La mesura ha estat possible després de cinc anys de lluita i de que el conegut com a banc dolent hagi cedit els 40 habitatges del bloc de pisos a l'Agència d'Habitatge de Catalunya.

Un total de 148, persones, entre elles 64 menors, es beneficiaran d'aquest acord. D'aquesta forma la capital vallesana se suma a d'altres poblacions com Manresa o Salt, on també s'ha regularitzat la situació de famílies que vivien en immobles ocupats. En el cas de Sabadell, però, l'administració ha adoptat com a seu el model de gestió sociocomunitari de la Plataforma. Així, s'ha inclòs un contracte específic a través del qual els veïns es comprometen a respectar els valors de la PAHC i organitzar-se de forma horitzontal.

L'acord s'ha formalitzat aquest matí amb la signatura dels contractes de lloguer de les famílies que des de l'any 2013 viuen en aquest edifici ubicat al barri de Gràcia de la capital vallesana i que han acreditat la seva situació de vulnerabilitat. Tot i que la renda mensual pactada és de 150 euros per unitat familiar, alguns dels afectats rebran ajudes per poder assumir aquest pagament.

La portaveu de la PAHC, Rosa Pahissa, ha qualificat de "victòria històrica" aquesta cessió i ha destacat "la lluita col·lectiva" de la PAHC que ha donat els seus fruits. Pahissa ha detallat que l'edifici es gestionarà de forma "horitzontal i assembleària". Així, ha comentat que es crearà una assemblea amb tots els veïns de més de 16 anys que comptaran amb el suport de l'Obra Social de la Plataforma. "Tots s'hauran de comprometre amb els valors que defensem de solidaritat de classes, l'antifeixisme i el feminisme", ha explicat.

En aquest mateix sentit s'ha expressat l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant que ha insistit que Sabadell és la primera ciutat "on és regularitza un espai social d'habitatges en el marc d'aquest acord sociocomunitari". L'alcalde ha afegit que es crearà una comissió de seguiment en què a més de representants des veïns i de la PAHC hi participaran càrrecs municipals.

Serracant ha lloat la feina de la PAHC i ha expressat al col·lectiu el suport municipal. "Hem arribat a un acord per donar una sortida el més digne possible a persones que patien un risc d'exclusió residencial", s'ha felicitat.

 

Cinc anys de lluita

El bloc d'habitatges del carrer Sant Ferran, 109-119, es va ocupar el 13 d'abril de 2013 i ha estat defensat pel col·lectiu davant els diversos intents de desallotjament per part de la Sareb. El juliol de 2014 la Generalitat i la Sareb van formalitzar un conveni de col·laboració pel qual se cedia l'ús dels habitatges per destinar-los a lloguer assequible sota la gestió de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

Amb tot, el procés s'ha dilatat en el temps a causa de diverses problemàtiques. Segons secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de la Generalitat, Carles Sala, el principal escull ha estat que la Sareb "volia carregar els costos de traslladar l'estació transformadora que hi ha a l'edifici als propietaris".

Sala ha expressat el compromís de la Generalitat per seguir treballant en favor de les persones amb necessitats habitacionals i ha indicat que el Govern ha aconseguit 4.000 immobles procedents de grans tenidors, dels quals 2.800 ja estan ocupats i 193 són de Sabadell. Així mateix ha apuntat que l'executiu català també ha adquirit un miler d'immobles a través del dret a tanteig, el 10% dels quals també són de la capital del Vallès Occidental.

Sala ha dit que malgrat que moltes veus assenyalen que ja s'ha sortit de la crisi l'Agència Catalana segueix amoïnada. "Ens preocupa la venda de pisos de grans tenidors a fons d'inversors perquè creiem que aquest traspàs pot tenir repercussions en les famílies que es troben ocupant aquests immobles", ha apuntat.

Llàgrimes de felicitat

Les famílies de l'edifici ocupat han protagonitzat moments d'alegria i satisfacció aquest divendres després de la roda de premsa i de la signatura dels contractes. "Ja per fi firmem i podem respirar amb els nostres fills", explica Urimari Bustillos, la primera veïna que amb la PAHC va ocupar aquest bloc la primavera de 2013. Bustillos ha relatat que abans d'arribar al seu pis del carrer Sant Ferran havia viscut tres desallotjaments.

En aquest mateix sentit s'ha expressat Víctor Ponse, un sabadellenc procedent d'Ecuador que ha dit que després d'una dura lluita avui les 40 famílies obtenen la seva recompensa. "Estem molt contents", ha assenyalat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article