Les vuit recomanacions del Síndic per superar “l'estancament” en les polítiques d'infància

Rafael Ribó recomana la promoció de l'acolliment familiar, la millora de l'acompanyament dels infants i la diversificació dels recursos


El Síndic de Greuges ha presentat aquest dimarts, amb motiu del Dia Internacional de la Infància, el darrer informe sobre protecció dels nens i nenes. En el document, destaquen fins a vuit àmbits que haurien de ser prioritaris per garantir que “l’estancament dels anys de la crisi” no atura les polítiques d’infància. En concret, remarca que cal promoure l’acolliment familiar, millorar l’acompanyament dels infants i diversificar els recursos.

Considera tant Rafael Ribó com l’adjunta al Síndic per a la defensa dels drets de la infància i l’adolescència, Maria Jesús Larios, s’han de “corregir els principals dèficits” i han instat les administracions públiques a donar un nou impuls a les polítiques d'infància amb vista a l'any 2019. També han recomanat que es restitueixin mesures positives suprimides arran de les restriccions pressupostàries i es recuperin els nivells d'inversió en polítiques d'infància previs a la crisi econòmica.

Un sistema de protecció en crisi. Segons les darreres dades, del setembre del 2018, gairebé 600 infants tutelats, el 7% del total, estaven en un recurs diferent d’aquell més adequat. I, de fet, constata Ribó que, d'ençà del 2016, no hi ha una millora significativa del nombre d'infants tutelats pendents de família aliena, prop de 500, tot i que sí que s'ha reduït lleugerament el nombre d'infants pendents de CRAE o CREI. Per això, el Síndic recomana la promoció de l'acolliment familiar, la millora de l'acompanyament dels infants tutelats, i la millora i la diversificació dels recursos.

Per un sistema educatiu més equitatiu i inclusiu. El Síndic també ha reiterat que cal lluitar contra la segregació escolar, amb un pacte nacional entre la conselleria i la resta d’agents de la comunitat educativa abans de finalitzar aquest any. Un dels àmbits d'actuació que preveu el pacte és aprovar un nou decret d'admissió d'alumnat que substitueixi el de 2007 i que ampliï els instruments disponibles per combatre la segregació. Més enllà, però, el Síndic demana una millora de la inversió en educació i donar un nou impuls a les polítiques de beques.

Unes extraescolars en igualtat de condicions. Entre les recomanacions per promoure el dret d’accés al lleure, apunta que s’impulsin beques que permetin l’accés de l’alumnat a les activitats extraescolars en igualtat d'oportunitats, i també la de promoure plans locals de dinamització del lleure educatiu, especialment en municipis amb entorns socials desfavorits.

El 25% dels infants es troben en situació de pobresa. La millora de la conjuntura macroeconòmica no ha comportat, com a mínim per ara, una millora dels indicadors de risc de pobresa a Catalunya. La pobresa infantil continua sent un fenomen amb caràcter estructural que afecta més del 25% dels infants, mentre que la privació material severa, prop del 7% dels infants. Per això, el Síndic recomana que s’adoptin mesures per revertir la pobresa, com ara la recuperació de l’ajut de zero a tres anys, i millorar la configuració de la renda garantida de ciutadania, de manera que discrimini positivament les famílies amb infants a càrrec.

Una atenció especial a l’abús sexual infantil. Ribó també reclama la creació d’un servei d’atenció especialitzada als infants víctimes d’abús està pendent de desplegament. Els dos serveis d'atenció especialitzada als infants i adolescents víctimes d'abús sexual que hi ha actualment, la Unitat Funcional d'Abusos a Menors de l'Hospital de Sant Joan de Déu i la Unitat de Pediatria Social de l'Hospital Germans Trias i Pujol–Can Ruti, no estan finançats públicament, no estan territorialitzats i desenvolupen una intervenció de caràcter eminentment sanitari, sense garantir una atenció integral.

Reduir les llistes d’espera a salut, també entre els nens i nenes. Pel que fa a les llistes d'espera, convé destacar que, en relació amb l'any anterior, en data d'agost de 2018 s'ha mantingut relativament estable el nombre d'infants que estan en espera de consultes externes o d'intervencions quirúrgiques, tot i que ha augmentat el nombre d'infants en espera de proves diagnòstiques (en un 15,3%). En valors relatius, en canvi, encara que de manera poc significativa, la presència d'infants en les llistes d'espera ha millorat en comparació amb la resta de població.

Més educació afectiva i un treball intensiu del llenguatge transversal. El Síndic també ha demanat al Departament d'Ensenyament que elabori un pla que aposti de manera rigorosa per fer efectiva la coeducació dins de les aules. També ha demanat el desplegament de la Llei LGTBI, l’ús del llenguatge transversal a les escoles i la implementació de l’educació afectivosexual en el currículum escolar.

La infància també té drets, i s’han de promoure. El desenvolupament de mesures per promoure una major conscienciació social que els infants són subjectes de dret és un altre àmbit destacat com a prioritari. Un dels exemples exposats és la manca de reconeixement suficient del dret de vaga dels estudiants, tema sobre el qual el Síndic ha rebut diverses queixes i consultes. El Síndic considera que el dret d'adoptar decisions col·lectives respecte de l'assistència a classe és un dret que l'alumnat té reconegut sense restriccions, i el seu exercici no hauria d'estar supeditat a la voluntat de les famílies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article