El sector de l'educació i universitari inicia dos dies de protesta

Les vagues convocades reclamen millorar les condicions del professorat, augmentar la inversió i rebaixar les taxes universitàries


Els professors universitaris, amb el suport dels estudiants, estan cridats a mobilitzar-se aquest dimecres i dijous contra les condicions de treball precàries que arrosseguen des de fa anys. S’hi sumen el SEPC, el sindicat majoritari, el CEUCAT i altres associacions estudiantils, que també reclamen la rebaixa del 30% de les taxes universitàries que va aprovar el Parlament el 2016. Així es dona el tret de sortida a les mobilitzacions del sector de l’educació, que es completaran aquest dijous amb la convocatòria de bona part dels sindicats públics de l’ensenyament, l’USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i CGT, per aconseguir revertir les retallades, augmentar les inversions i millorar la precarietat de mestres i docents.

Per això, el Departament de Treball ha dictat els serveis mínims i garantirà un docent per cada quatre aules d'Infantil i Primària. Aquestes protestes coincideixen amb la vaga de l’atenció primària, que el personal mèdic està duent a terme des del passat dilluns, 26 de novembre, i que s’allargarà fins aquest divendres, 30 de novembre.

La primera jornada de protesta ha començat quan un grup de 300 estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha tallat els accessos al Campus de Bellaterra. Els joves han passat la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres i s'han concentrat a les set del matí a la plaça Cívica, des d'on s'han dividit en piquets informatius. També a mig matí, els estudiants han tallat la Via Laietana de Barcelona amb una manifestació.

Pel que fa a la vaga del professorat de primària i secundària, s’estendrà aquest dijous també a les unitats d’Educació Especial, que comptaran amb un professor per cada tres unitats, en aquest cas fins als 16 anys. Serà obligatori que hi hagi una persona de l'equip directiu per cada centre, un terç del personal de les llars d'infants i un terç dels monitors de menjadors i d'activitats complementàries, per una qüestió de seguretat.

Els sindicats expliquen que durant aquesta data “està previst que es debatin els nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya” i asseguren que fa dos anys van començar a “revertir algunes retallades, aprofitant l’anterior debat de pressupostos”. És per això que aquesta vegada repeteixen la fórmula, i intentaran “revertir-les encara més”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article