Metges, professors i alumnes es conjuren per demanar millores socials en els pressupostos

En la quarta jornada de vaga a la primària els facultatius segueixen pendents que l’Institut Català de la Salut i Metges de Catalunya reprenguin les negociacions


Les protestes dels diferents col·lectius continuen actives arreu del territori. Aquest dijous al matí els metges han iniciat la quarta jornada de vaga als centres d'atenció primària mentre segueixen pendents que l’Institut Català de la Salut (ICS) i el sindicat Metges de Catalunya reprenguin les negociacions. Per la seva banda, la comunitat educativa ha tornat a sortit al carrer per exigir que s'apliqui la rebaixa del 30% de les taxes universitàries que va aprovar el Parlament el 2016.

Tant l’ICS com Metges de Catalunya van acostar posicions en les reunions d'aquest dimecres, però el sindicat va mantenir la vaga per aquest dijous. Així, un grup de metges de la sanitat concertada ha tallat la Ronda de Dalt durant uns minuts a l'altura de la sortida 6, la de Vallcarca-Balmes, després d'haver-se concentrat davant del Consorci de Salut i Social de Catalunya, situat a l'avinguda Tibidabo. Eren uns 300 facultatius. Unitats antiavalots dels Mossos d'Esquadra s'hi han apropat però no han arribat a desplegar-se.

Prèviament, un representant sindical ha sortit de la seu del consorci i ha cridat a desconvocar la mobilització perquè havia aconseguit un compromís de negociació. Els concentrats no han volgut aixecar la protesta i s'han dirigit llavors a la ronda. Durant la protesta han cridat consignes com 'Més bates i menys corbates' i 'Sigueu conscients que ens hem fet valents'. Ja a la ronda, en veure arribar els Mossos han cridat 'A la sanitat no se l'amenaça'.

Per la seva banda, el departament de Salut s'ha compromès a fer una inversió de 100 milions d’euros a la primària per contractar 201 metges de medicina familiar, alleugerir la càrrega en moments de més demanda assistencial, recuperar complements per objectius, millorar la qualitat del treball i la capacitat resolutiva, i reforçar el Pla d'Urgències.

20% dels docents s’aturen a l’Ebre

La comunitat educativa també surt a defensar els seus drets. Estudiants, mestres i professors caminen, aquest dijous al matí, pels carrers de Barcelona en una marxa que ha començat a la plaça Universitat i es preveu que acabi davant del Parlament. Alguns estudiants han llançat pots de fum de colors i llibres contra el furgó del Mossos d’Esquadra que custodiava la porta del departament d’Economia.

Per la seva banda, els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han tornat a bloquejar els accessos al Campus de Bellaterra en la segona jornada de vaga per exigir que s'apliqui la rebaixa del 30% de les taxes universitàries que va aprovar el Parlament el 2016.

Segons ha explicat la portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Laia Casas, la previsió és que aquest dijous es repeteixi el seguiment massiu de la protesta que va registrar-se dimecres. Prop de 300 alumnes han passat la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres i han tallat els principals accessos al recinte a primera hora del matí. Alhora, de nou han muntat barricades amb diferents elements de mobiliari a les entrades principals de les facultats.

A més, l'aturada de mestres, professors i estudiants s'ha fet notar a les Terres de l'Ebre sobretot al campus ebrenc de la Universitat Rovira i Virgili (URV), on hi ha hagut un 83% de seguiment, i també en alguns instituts, com l'Institut Dertosa de Tortosa, on el seguiment també ha estat massiu.

Segons fonts del sindicat USTEC, el 20% dels docents del territori ha secundat la vaga però els percentatges han estat molt dispars depenent del centre i de la situació laboral del professorat de cada claustre. En total, el sindicat USTEC-STEs calcula que uns 16.200 mestres han secundat la vaga a l'ensenyament públic aquest dijous, tot i que encara no donen les dades per tancades.

Les vagues dels diversos col·lectius marquen l’agenda política

Les vagues i mobilitzacions d’aquests col·lectius estan marcant l'agenda política de la setmana. Tant és així que dimecres van ser l'eix central de diverses reunions que –més enllà de les que ja hi havia als departaments- van tenir lloc al Palau de la Generalitat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va reunir-se amb part del seu Govern per intentar entre tots monitoritzar les negociacions amb els col·lectius socials, professionals i del sector públic.

Així, hi va haver una primera trobada amb el vicepresident, Pere Aragonès, a la que també van assistir el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani com a mediador dels conflictes, i els alts càrrecs del departament de Salut Laura Pelay -secretària general de Salut- i Adrià Comella -director del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Aquesta reunió va centrar-se sobretot en la vaga de metges, que dura ja diversos dies, però també es va abordar la situació general de mobilitzacions i reivindicacions anunciades.

Fonts properes a Torra asseguren que el president va demanar als consellers ser flexibles i resoldre la situació el més aviat possible. Des dels diferents departaments, per la seva part, van defensar la feina feta fins ara des de la primera línia de la negociació i van posar al dia al president dels detalls de les negociacions.

Fins a les reunions d'aquest dimecres no s'havia conegut cap trobada amb el president que fos per tractar de forma monogràfica les protestes i vagues convocades per a aquestes setmanes. Durant aquest dijous, a més, podrien produir-se més reunions semblants amb consellers o alts càrrecs dels departaments implicats en les mobilitzacions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article