El Síndic alerta que la nova instrucció de la Junta Electoral encara discrimina les persones amb discapacitat

Rafael Ribó assegura que es permeten “pràctiques incompatibles amb els principis democràtics” i ho considera “inacceptable”


El Síndic de Greuges alerta que la nova instrucció de la Junta Electoral Central encara discrimina les persones amb discapacitat, perquè “permet pràctiques incompatibles amb els principis democràtics”. Rafael Ribó ho considera “inacceptable”.

El Síndic s’ha tornat a adreçar a la Junta Electoral perquè deixi també “sense efecte” part del redactat a la instrucció 7/2019 amb la qual rectificava l’anterior, que discriminava el dret a vot de les persones amb discapacitat. Segons Ribó, la modificació que s’ha hagut de fer arran de les crítiques tampoc “presenta canvis substancials”.

De fet, el Síndic afirma que “el nou escrit continua adjudicant als membres de les meses electorals, als interventors i als apoderats adscrits la facultat de fer una valoració subjectiva i determinar si els votants estan en condicions d’exercir el seu dret de vot de manera conscient, lliure i voluntària”. La instrucció, assenyala, només preveu deixar constància en acta dels números de documents identificatius dels votants que puguin haver estat qüestionats.

Aquest fet comporta “un tracte diferenciat” del dret a vot de les persones amb discapacitat que pot donar peu a què es vulnerin drets. “A la llarga pot donar lloc al fet que els membres de les meses electorals, els interventors i els apoderats adscrits a les meses se sentin facultats per generar una llista que identifiqui votants que, per motius diversos, els portin a qüestionar la seva ‘llibertat, consciència o voluntarietat’ a l'hora de votar”.

Ribó ha insistit que “els membres de les taules, els interventors i els apoderats no tenen dins de les seves funcions la de fer cap tipus de valoració sobre els votants”, perquè la Llei electoral no estableix que cap persona o autoritat hagi de valorar la consciència, llibertat o voluntarietat amb què les persones exerceixen el dret de vot, “i encara menys fa cap distinció sobre en quins casos s’hauria de valorar”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article