Set de cada deu persones no té cap coneixement sobre primers auxilis

Comptar amb més gent preparada permetria salvar diàriament entre un 15% i un 20% més de vides, segons un informe de Creu Roja


Set de cada deu persones no té cap formació en primers auxilis per poder actuar adequadament davant una situació d'urgència. Comptar amb més gent formada en aquest àmbit, permetria salvar diàriament entre un 15% i un 20% més de vides humanes, segons un informe elaborat per Creu Roja.

L'informe sobre el coneixement dels primers auxilis, que la Creu Roja ha presentat aquest dimecres a Barcelona, parteix d’una mostra de 610 persones sòcies de l’entitat de tot Catalunya enquestades el febrer del 2018. Tal i com ha assenyalat Antoni Aguilera, president de la Creu Roja, “cal incorporar el coneixement sobre primers auxilis ja des de la infància i cal, sobretot, actualitzar aquest coneixement cada tres anys per recordar i aprendre nous continguts.“.

Si la solució és la formació, l’estudi constata que el 65,7% de les persones enquestades manifesta la voluntat de formar-se en primers auxilis i, en aquest sentit, destaca la importància de buscar nous formats de formació per arribar a més gent, així com la necessitat d'incloure aquests coneixements obligatòriament en els plans d’estudi escolars des de la infantesa i l'adolescència.

L’organització impulsarà cursos de primers auxilis “intergeneracionals” perquè “cada cop hi ha més infants passen molt temps amb els seus avis i els volem donar eines per atendre’ls en cas que sigui necessari”, ha dit Laura Ferré, del departament de formació de la Creu Roja, qui també ha assenyalat que ja han dissenyat “cursos de petit format” adaptats als seus horaris laborals de les persones.

Tot i així, tal i com ha destacat Aguilera, haver fet un curs de primers auxilis un cop a la vida no és suficient ja que el record de les tècniques apreses comença a disminuir a partir del tercer any. Una altra de les necessitats que ha destacat Ferré ha estat la incorporació dels auxilis psicològics en l'ensenyament dels primers auxilis i proporcionar eines“perquè les persones coneguin com controlar millor les seves emocions i puguin donar una resposta més efectiva i resolutiva a l'hora d'actuar en una situació crítica ja que els primers minuts són clau”.

L’objectiu és passar del 34 al 95% de persones formades

Promoure la prevenció  per evitar situacions crítiques és clau. Per aquest motiu, l’informe analitza els hàbits a la llar, al carrer  i en espais d’esbarjo com la platja o la muntanya, on es produeixen la majoria de les urgències. “A casa és on ens sentim més segurs però és on hi ha més riscos”, ha destacat Ferré, que ha mencionat, per exemple, que “el 34,3% de les persones enquestades no fa servir catifes antilliscants i el 32,7% utilitza tamborets i altres superfícies per pujar-s’hi”.

El repte de l’entitat, segons Aguilar, és “facilitar la formació i el reciclatge” a les persones per poder pasar del 30% de persones formades actualment al 95%, xifra vigent a països com Noruega, Alemanya, Àustria i Islàndia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article