Com s’atén, durant l’epidèmia, al sistema de protecció a la infància?

La DGAIA suspèn les visites i els permisos de sortida a la casa familiar, però els treballadors dubten que les mesures responguin a la realitat


Com s’atén als centres residencials d’infància i adolescència durant l’epidèmia? El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha impulsat tot un seguit d’instruccions per tal de reduir els contagis de coronavirus, però els treballadors posen en dubte que les mesures siguin suficients i que responguin a la realitat que es viu dins els centres.

Per tal d’evitar la propagació, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) ha dictat una instrucció per limitar les visites i sortides dels centres de menors tutelats a causa del coronavirus. La instrucció, amb data de dijous passat, ordena limitar les visites i permisos de sortida dels familiars al centre, suspendre les excursions i sortides grupals a l'exterior, habilitar una única via d'accés al centre per controlar entrades i sortides i tenir un registre de les famílies i empreses proveïdores externes per fer un seguiment més ràpid en cas de sospita de contagi. Se suspenen les activitats de personal extern als centres com voluntaris, estudiants en pràctiques o altres.

També es vol limitar les visites als centres o espais de visita d'infants i adolescents, els permisos de sortida amb familiars, que sempre han de complir els requisits de seguretat sanitària establerts. A més, es reforçaran els cartells informatius sobre higiene respiratòria i de mans, s'intensificarà la neteja dels espais comuns i lavabos amb sabó i lleixiu a l'1%, es netejaran periòdicament els espais de treball, i s'assegurarà que als lavabos hi hagi sabó, mocadors o tovalloles de paper d'un sol ús.

Mentre les escoles estiguin tancades, es recomana separar infants i adolescents en espais separats, tant en les activitats com al menjador. Tampoc poden compartir productes de neteja personal, roba o tovalloles, i es demana ventilar els espais comuns i les habitacions durant deu minuts tres cops al dia. En canvi, es podran realitzar activitats de lleure en espais oberts no massificats i prop del centre, sense utilitzar transport públic.

Si algun infant o adolescent presenta els símptomes del Covid-19, haurà de ser aïllat preventivament en una habitació individual i es contactarà amb el 061 o el CAP de referència. Si es confirma la infecció, serà aïllat al centre o en un altre lloc si no és possible al centre habitual. Pel que fa als treballadors, la conselleria reclama protegir especialment les persones sensibles, com embarassades o persones amb patologies cròniques cardíaques i respiratòries o immunodeprimides. A més, es recomana que aquestes persones no facin activitats directes amb els menors.

Les queixes dels educadors socials

Tanmateix, els sindicats alerten que les mesures de la instrucció són díficils de complir. Així ho ha plantejat en un comunicat la UGT. I així també ho expliquen la CGT, la CNT o el FOL. I les queixes dels educadors socials s’acumulen a les xarxes socials. “Cal extremar la protecció contractual del personal externalitzat dels diferents àmbits educatius. A l’atenció a la discapacitat demanem protegir la salut de la població de risc i les condicions laborals de les treballadores. Malauradament, ens estem troba en massa casos on no es fa així. Buscarem els canals necessaris, fins i tot en aquest moment, per fer arribar la nostra denúncia de les situacions injustes i exigir solucions”, han assenyalat a CCOO.

També es queixen els treballadors de la CGT. “Mentre les directives de les entitats i la DGAIA teletreballen o desinfecten les seves oficines, als centres treballem pràcticament sense protecció efectiva. En lloc d'animar-nos per whatsapp, que baixin les caps a fer la feina. Es diu ètica”, etziben. De fet, a les xarxes, el Sector Social en Lluita ha difòs una carta d’una educadora social, en què explica la situació personal de moltes professionals. “Tenim el pis tot empaperat de protocols, però sembla que ningú no se’n recorda de nosaltres. Elles corren risc, nosaltres també. Però tot passa desapercebut al tercer sector”, explica. 

“El caos que es pateix en aquests centres és enorme i s’acumula a la llarga llista de problemes que pateix el sector: manca de personal, manca de formació i inversió en mesures de seguretat i salut laborals, impossibilitat de conciliació laboral i familiar, jornades prolongades i manca de descansos… ”, denuncia la CNT en un comunicat. Els sindicats alerten que és el personal del centre qui assumeix al final la “càrrega real”.

Es posposen els acoblaments familiars

L’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA) també ha pres mesures per evitar la propagació del COVID-19 i protegir les persones que treballen o participen en l’àmbit de les seves competències. Es posposen els acoblaments entre infants i famílies a excepció dels acolliments d’urgència i diagnòstic o preadoptius quan la procedència del nadó sigui un hospital.

Les entrevistes de seguiment i visites domiciliàries de seguiments d’acolliments només es realitzaran en casos d’urgència. Caldrà intensificar el contacte telefònic o per mitjans telemàtics en la resta de casos. Es posposen entrevistes, sessions informatives i formatives siguin grupals o individuals. Els acompanyaments a visites mèdiques només es realitzaran si són estrictament necessaris i no es poden ajornar per motius de salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Toni Rubio Vilassar de Mar
1.
Soc Educador Social en centre propi i soc família d'acollida professional. Estic molt indignat. Dimarts passat vaig acabar de treballar amb símptomes i febre. M'han donat la baixa però... no m'han fet la prova i per tant en el centre, si no hi ha prova continuen funcionant com si no passes res. Res de mascarelles per treballar, sabent que si els adolescent s'escapoleixen no controlem a on han estat i amb qui. No hi res controlar i amb aquest tipus de comunicats et dones compte que una cosa els el dia a dia i l'altre la política.
I hi ha un altre qüestió... les famílies d'acollida tenim el nens i els cuidem però la responsabilitat legal es de la DGAIA, per tant crec que ens hauríem d'haver lliurat de manera directa mascarelles, bates i tot allò necessari per evitar i prevenir.
Simplement tot plegat es una vergonya!!!
  • 0
  • 0

Comenta aquest article