Entesa social i oportunitats de feina als pobles: espais de col·loquialitat catalana


Una experiència

La Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) ha dut a terme en els darrers anys una intervenció comunitària en poblacions menors de Catalunya consistent a crear espais de col·loquialitat catalana on els convidats a xerrar són persones que no entenen el català o l'entenen però no el parlen. És una iniciativa que, d'entrada pot semblar curiosa i fins i tot un xic contradictòria perquè sembla impossible conversar en català en grup si hi ha gent que hi parla i gent que ni tan sols l'entén.

En molts pobles de magnitud petita o mitjana hi ha un percentatge significatiu de persones que no entenen el català o no el parlen perquè no han trobat entorns d'immersió per fer-ho. N'hi ha prou que entrem a l'aplicació #catala947 i hi busquem qualsevol poble: hi trobarem dades de població, d'orígens i de domini de català i veurem que és així. Són persones nascudes en diferents contrades del món que encara no s'han pogut introduir en cercles de veïnatge, d'iniciatives socials o de feina on sigui habitual la conversa en català. A més, molt sovint els serveis oficials que podrien ajudar-les són lluny: escoles d'adults, cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística, etc.

L'impossible és possible

Aquests espais són possibles perquè hi ha metodologia i voluntat. El projecte Xerrem Junts de la CAL està basat en un recull de pràctiques i experiències extretes de múltiples i sòlides propostes d'acompanyament a persones com les esmentades i on s'hi fa descoberta i modelatge de català tot parlant de l'entorn humà comú, de quotidianitat.

La voluntat l'hi posen les persones que durant una hora a la setmana i seguint el ritme escolar emplenen un espai del poble de reconeixement intercultural, de descoberta de català, de riures i somriures i de comunicació; una hora per compartir humanitat en català. Resultat? Descoberta dels altres, apropiació de llavors de català que germinen, augment d'autoestimes, companyia... I encara més: consciència de pertinença i ampliació d'oportunitats de feina.

Som-hi?

Volem animar persones que vulguin dedicar un trosset de temps setmanal a una tasca que té dos vessants engrescadors: veure com creix l'apropiació de la llengua entre veïns i veïnes i enriquir-se d'una experiència continuada de comunicació i entesa entre diversos. Volem esperonar-les a crear conjuntament amb la CAL espais socials de conversa.

Esbrineu si hi ha llocs on es puguin dur a terme perquè hi ha agents socials que els oferirien de grat; penseu en biblioteques, escoles, entitats de cultura catalana, parròquies, entitats assistencials... Comenteu-ho amb regidors o regidores de l'àrea educativa, social o cultural i mireu què us diuen. Si s'obren horitzons, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres (934159002 i [email protected]).

Farem tot el que calgui per acabar de convèncer-los i per trobar entre uns i altres persones voluntàries que s'hi afegeixin fins a formar un bon equip. Tindreu un temps d'informació i formació amb la CAL, trobarem amb l'ajuda de l'ajuntament punts d'informació per captar nous parlants i començareu a xerrar amb ells setmana rere setmana, acompanyats i assessorats per nosaltres fins que no us calgui perquè —segur!— hi tindreu la mà trencada. I farem realitat entre tots aquest somni que semblava impossible. Som-hi?

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article