Ens fem forts lluitant contra la pobresa


Estem en l'any europeu de la lluita contra la pobresa i l'exclusió social i el 17 d'octubre és el dia anual per la mateixa causa. Tot plegat està emmarcat en els objectius de desenvolupament del Mil·lenni impulsats per les Nacions Unides i en l'estratègia europea 2020 que té com a objectiu disminuir en un 25% el número de persones en situació de pobresa.

L'anterior estratègia, la de Lisboa, es plantejava eradicar la pobresa l'any 2010. No sé si anem a pitjor o a millor i amb objectius més tangibles i propers podrem aconseguir avançar. No deixo de preguntar-me a qui deixarem de banda dins del 75% que s'ha decidit que de moment continuïn sent pobres. Es parla molt de l'Europa social, però també hem de conèixer la nostra realitat, saber quina Catalunya social volem i com la fem possible. De vegades es parla de l'Europa social com si fos una causa global, que és més per als altres que per a nosaltres, les persones que vivim a Catalunya, com si aquí, a casa nostra, les necessitats fossin menors. El cert és que durant aquest darrers anys la crisi ens ha deixat en pitjor situació.

És en aquest context en el què la resiliència personal i social tenen una dimensió molt important. Les ciències socials i la psicologia han conceptualitzat la resiliència com el conjunt de factors que ajuden a les persones i als grups a sortir amb èxit de les situacions d'adversitat. Les persones poden descobrir les seves potencialitats i fer aflorar el millor d'elles mateixes. El Tercer Sector és un factor clau de resiliènciam ja que proporciona la infraestructura necessària per aconseguir sortir amb èxit de l'adversitat i que les situacions no degenerin en més crisis social i personal. No hi ha més crisi gràcies al paper social del Tercer Sector.

Estem patint una crisi global de una dimensió desconeguda i amb un futur incert. És com si anéssim en un vaixell que ha perdut el timó i està exposat a les forces i capricis dels vents que bufen. Avui a Catalunya tenim a prop d'un 18% d'atur i dels joves, quatre de cada deu no tenen feina i no han acabat els estudis de formació professional o secundària. 8.000 persones viuen al carrer i una de cada 3 dones més gran de 65 anys és pobra. La majoria d'entitats d'iniciativa social estan tenint dia a dia més demanda i veuen com també dia a dia tenen menys recursos. Entitats com Creu Roja i Càritas Catalunya, per citar alguns exemples, han incrementat en més d'un 100% la seva activitat. El Banc d'aliments de Barcelona l'ha triplicat des de l'inici de la crisi. Tenim estratègies, polítiques per la inclusió, però la situació en què ens ha posat la crisi econòmica ens fa viure en uns moments difícils i de més desigualtats que fa uns anys.

Amb el lema "donem el millor de nosaltres", les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya volem ser proactives per aconseguir impulsar els drets socials i el debat necessari que ens ajudi a involucrar-nos a tots en els objectius de l'any europeu per la lluita contra la pobresa i l'exclusió social. Les entitats per primera vegada signarem un fort compromís amb les persones, que posarà els valors de la solidaritat, la innovació social i la participació en el centre de la política del sector.

L'economia ha estat i està en el centre de les politiques de manera que les raons econòmiques continuen sent les que justifiquen les situacions de desigualtat, i el que és més greu encara, justifiquen el fet de no millorar les politiques d'inclusió social. La situació demana canvis profunds, noves maneres de fer política i posar els valors propis del Tercer Sector al capdavant perquè les persones siguin les prioritats i no altres interessos que minimitzen la pobresa d'avui.

En les persones hem de trobar la resposta, som les persones qui podem transformar la societat. Hem de reforçar la capacitat de resiliència personal i social, la capacitat que tenim d'enfortir-nos en situacions difícils, d'enfortir les persones, d'enfortir les entitats per donar el millor de nosaltres mateixos.

El Tercer Sector social no només redueix l'impacte social de la crisi econòmica sinó que dóna sentit a la vida de moltes persones, genera més i millor capital social, més i millors valors i més i millor solidaritat i col·laboració. Fent front a la pobresa generem més confiança entre nosaltres i més compromís cívic i social.

donemelmillordenosaltres.cat

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article