Un acord de futur


L’1 de juny es va signar l’acord per un nou sistema de serveis socials propi de Catalunya. Un pacte sectorial que, per primera vegada, ha estat assolit conjuntament per les patronals del sector social, els sindicats i el govern. Aquesta fita, qualificada d’històrica per totes les parts, està destinada a ser l’instrument a partir del qual s’assentin les bases del sistema futur dels serveis socials del país. Per primera vegada, l’acció d’atenció a les persones vulnerables s’abordarà des d’una òptica transversal i amb un prisma de futur que permeti la millora de la seva qualitat i, alhora, del seu finançament.

Des de La Confederació hem treballat amb abnegació i constància per assolir aquest acord, juntament amb la resta d’agents i el Departament de Drets Socials, tot i que inicialment semblava poc més que impossible aconseguir-ho. Valorem molt positivament que finalment s’hagi consensuat un text conjunt. I tot això, malgrat que, en clau d’efecte immediat, no respon a les necessitats marcades per les nostres entitats a curt termini, ja que els increments per aquest any de les tarifes dels serveis no cobreixen els elevats costos que hem hagut de suportar. En canvi, amb la mirada de futur, sí que respon a moltes de les qüestions que ja fa temps hem estat exigint a l’administració. Precisament, aquest punt de vista cap a futur i aquest prisma de què pot arribar a esdevenir, és el que atorga i envolta aquest acord d’una il·lusió extraordinària. Així que no és d’estranyar que fins i tot el mateix conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, manifestés el seu entusiasme amb aquest reiterat qualificatiu d’“acord històric”.

L’estat del benestar es basa en tres pilars bàsics: sanitat, educació i pensions. Tant de bo aviat puguem dir que aquest acord ha estat la primera pedra per construir el quart pilar que tota societat necessita per poder parlar realment d’estat del benestar, i equiparar, així, els serveis socials a la sanitat i l’educació.

L’acord inclou uns increments garantits per al 2023 i 2024 a totes les tarifes de la cartera de serveis socials. Lamentablement, aquests increments no responen a les necessitats reals de les entitats, que s’enfronten a costos generals i extraordinaris bastant superiors en molts casos.

Però insistim que el prisma d’anàlisi s’ha d’elevar amb una visió més a llarg termini. I en aquest punt destaca la incorporació en aquest acord de l’elaboració d’un escandall de costos, que ha de ser la base per poder superar l’infrafinançament crònic que el sector pateix des de fa anys. L’estudi de l’escandall de costos, que el Govern ha encarregat a un grup d’economistes i acadèmics de reputat prestigi, i en el que participaran també patronals i sindicats a través d’una comissió de seguiment, ha de ser la pedra angular de tot el sistema i sota el qual pivoti la resta d’accions necessàries per completar la seva construcció. També, inclosa, la revisió de la cartera de serveis socials, per simplificar-la i adaptar-la a les noves necessitats actuals.

Elaborar un escandall de costos de manera justa, equilibrada i rigorosa, sostenible per al Govern, però també per a les entitats que presten el servei, és l’única via per poder millorar la qualitat i dignificar les condicions salarials i laborals de les persones treballadores del sector. Aquesta dignificació resulta indefectiblement necessària per poder avançar en un moment on no ens podem permetre quedar enrere respecte a altres sectors. Per aquest motiu, des de La Confederació celebrem de manera molt especial que l’acord recull expressament la millora i l’equiparació salarial progressiva de les persones professionals del sector respecte a les del sector públic i respecte d’altres serveis d’atenció a les persones.

En conjunt, doncs, l’acord assolit és un acord de futur de grans dimensions i expectatives, amb la finalitat última de millorar la qualitat dels serveis a les persones més vulnerables, construint un nou sistema més sòlid, millor finançat i amb millors condicions de treball. La Confederació continuarà dedicant els seus esforços per aconseguir aquesta fita sense oblidar la importància que té en aquest objectiu global l’aprovació d’un nou marc normatiu adequat al reconeixement del tercer sector social de Catalunya.

En definitiva, l’acord assolit és un bon acord i esdevé tot un repte, que des de La Confederació abordem amb la convicció absoluta que un sistema de serveis socials millor, no només és necessari, sinó que és perfectament possible.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article