Dona i pedagoga: Punt lila del COPEC


Arriba el març, comença el bon temps. Els arbres comencen a tenir puntets verds com —boles de Nadal— i d’altres s’engalanen amb les millors flors. Amb aquest despuntar de la natura arriba també la celebració del 8 de març, dia de la dona, i els carrers també s’omplen de colors lila i porpra i de veus, cants i música reivindicatives. És el nostre dia, estem aquí. Volem ser visibles i seguim la lluita pels nostres drets.

El dia de la dona treballadora és un dia en què es recorda la lluita per la llibertat, igualtat, justícia i pau social. Per tal que les dones siguem reconegudes com a part integrant de ple dret a la vida pública i econòmica, així com per reivindicar la nostra pertinença i protagonisme en una història hegemònica, en què en multitud d’ocasions ens ha obviat o, simplement oblidat.

Des d’aquesta perspectiva, el Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC) també s’uneix a aquest clam. La professió pedagògica és una professió majoritàriament feminitzada, totes i tots ho sabem, només cal veure les aules universitàries o bé el cens col·legial del COPEC. Això no vol dir que les pedagogues tinguem igual representació en els òrgans de decisió on podem desenvolupar les nostres funcions: tant en l’àmbit de l’educació formal com en l’àmbit social o en l’àmbit laboral o de les organitzacions.

Des del COPEC donem veu a les pedagogues per a reivindicar poder accedir i desenvolupar rols de presa de decisions en les mateixes condicions que ho fan els nostres col·legues homes. No volem que la nostra condició de dona sigui un fre en el nostre desenvolupament professional.

En la història del COPEC podem veure com des del 2016 participem activament en la Comissió de Dones i Igualtat de la Intercol·legial i que, a partir del 2020, en la nostra estructura col·legial es crea la Comissió Dona i Pedagogia per continuar avançant en la promoció de la dona pedagoga, perquè la pedagogia és essencial —més que mai— en la nostra societat actual, i més si aquesta s’aplica amb mirada femenina.

Enguany hem volgut refermar el nostre compromís en la lluita per a la igualtat i contra la violència envers les dones. És per això que des de la Comissió de Dona i Pedagogia, hem impulsat el Punt Lila del COPEC, un pas més cap al suport vers la dona pedagoga i la seva defensa i expansió professional.

Aquest Punt Lila del COPEC neix amb la voluntat de ser un espai destinat a informar, sensibilitzar i prevenir l’assetjament en el lloc de treball, les conductes masclistes i LGTBIfòbiques, així com denunciar aquells llocs d’apoderament de la dona pedagoga que de vegades li són negats pel fet de ser dona. I això està adreçat tant a les pedagogues que treballen per compte d’altri o bé per compte propi.

Amb el Punt Lila, el Col·legi Oficial de Pedagogs de Catalunya, vol:

  • Detectar, rebutjar i denunciar qualsevol mena d’assetjament o violència envers les dones pedagogues.
  • Donar suport en l’àmbit professional davant situacions de desigualtats o de qualsevol mena de violència envers les dones pedagogues.
  • Impulsar accions de sensibilització en l’àmbit professional per a prevenir situacions de desigualtats o de violència envers les dones pedagogues.
  • Promoure i continuar manifestant-nos amb accions socials de rebuig vers la violència contra les dones en general.

Des del Punt Lila del COPEC apostem per fer palesa la sororitat entre les dones pedagogues en la lluita pel seu apoderament. Volem aprendre a crear relacions de win-win entre nosaltres per fer palès els nostres drets, el nostre compromís i el nostre progrés. Volem establir sinergies entre pedagogues sèniors i pedagogues novelles per enfortir i promocionar les diferents sortides professionals que s’obren davant nostre i d’altres a les que estem cridades a descobrir, perquè la pedagogia està en alça —i les pedagogues també—, i la formació universitària del Grau de Pedagogia compta amb una formació sòlida, multidisciplinària i amb fonament científic i rigorós que —a vegades— passa desapercebuda.

Aquesta és una aposta més del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, perquè no volem dedicar només un dia a l’any a denunciar desigualtats envers les dones. Volem fer-nos presents tots els dies de l’any amb les nostres aportacions i la nostra feina per a contribuir al fet que les dones pedagogues tinguin en el seu Col·legi Professional, un espai de suport professional.

Pedagoga, si necessites suport, posa’t en contacte amb el teu Col·legi a [email protected]. T’escoltem!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article