Com reduir la factura de la llum? Cinc consells bàsics per aconseguir-ho

Els Punts d’Assessorament Energètic (PAE) ofereixen formacions i tallers per apoderar els ciutadans


Amb el suport de  

Reduir les llars en situació de pobresa energètica és un objectiu polític cada vegada més rellevant en els països desenvolupats. L'energia, tot i ser un bé de primera necessitat, no està reconeguda explícitament com un dret. "El dret a la salut és essencial. Quan parlem d'accés al subministrament bàsic, estem parlant de drets essencials", declara Carlos Izquierdo, coordinador dels Punts d'Assessorament Energètic (PAE), de l’Ajuntament de Barcelona. Per reivindicar aquest dret, els PAE ofereixen l’atenció i la intervenció convenient perquè les persones puguin reduir despeses i, una manera de fer-ho és reduir factures. La factura de la llum és una de les que més maldecaps comporta. Així, de quina manera es pot reduir aquesta factura?

“El paper de la ciutadania ha de ser de major apoderament”, assenyala Izquierdo. Els ciutadans poden apoderar-se de moltes maneres, i reduir les despeses mensuals, pot ser una d’elles. Les factures apareixen mes rere mes. Concretament, la factura de la llum és la que més maldecaps comporta a les famílies amb situacions vulnerables. Per aquest motiu, és important disposar d’informació i assessorament per reduir aquesta factura.

“Primer vaig buscar informació a través d’internet, després vaig anar a la companyia de la llum i, finalment, vaig anar a l’ajuntament a fer un altre tràmit i em vaig assessorar al PAE per poder reduir la factura de la llum”, assegura Miquel Calaf, veí de l'Eixample de Barcelona. Calaf també és, des de fa un parell d’anys, beneficiari del bo social, un descompte que s’aplica a la factura de l’electricitat i que pot ser del 25% o del 40%, en funció de la situació econòmica dels usuaris.

A partir de l'1 de juny, es modifiquen totes les tarifes del mercat regulat, en una nova estructura de preus

“Amb la nova factura no hi sortim guanyant”, destaca Calaf. A partir de l'1 de juny, es modifiquen totes les tarifes del mercat regulat, en una nova estructura de preus. En concret, la nova tarifa inclourà la discriminació horària per a tots els abonats, establint tres trams de preus, amb un peatge d'accés diferent per a cadascun d'ells. A més, es podran triar dos trams de potència, amb preus diferents. Però, en general, quins aspectes hem de tenir present per reduir la factura de la llum?

Cinc consells per abaratir la factura de la llum

1.Revisar la potència contractada: Per abaratir la factura de la llum s’ha de tenir en compte que el 50% de la factura correspon a la potència contractada, més enllà del consum que es fa, que representa l’altra meitat. Per tant, tenir una potència contractada amb relació als electrodomèstics que hi ha a casa ja redueix molt el preu de la llum. Des dels PAE acompanyen a la gent en aquesta gestió, perquè sovint no es rep la informació adequada. “Normalment la potència recomanada és de 3 kilowatts, però sovintels usuaris estan per sobre”, explica Izquierdo.

Tenir la nevera a 5 o 6 graus positius és suficient i reduirà consums

2.Fer un bon ús de la nevera. La nevera és clau en el consum energètic perquè és l’electrodomèstic que més gasta. Tenir-la a 5 o 6 graus positius és suficient. Un altre truc és deixar un espai de 5 cm entre la nevera i la paret perquè així dissipa la calor del condensador. També cal evitar que hi hagi gel al congelador, perquè és un fet indicador d’una temperatura incorrecta, que fa consumir més energia i, per aquest motiu, fa encarir la factura.

3.Finestres aillants. “Canviar les finestres i posar-les ben aïllants és un motiu que ens ajudarà a reduir la factura”, relata Izquierdo. En general, si a casa no hi entra el fred ni la calor, i la mantenim ben aïllada, no caldrà fer despesa en calefacció ni amb l’aire acondicionat. Només haurem d’utilitzar aquests aparells quan realment sigui necessari. Per aquest motiu, és molt important tenir unes finestres i portes qeu tanquin bé, per mantenir la temperatura.

4.Tenir els aparells ben desendollatsi apagar llums innecessaris.Deixar l’ordinador en marxatambé puja la factura de la llum. Per aquest motiu, es recomana revisar-ne el seu estat, així com també fer-ho amb els carregadors del mòbil i altres aparells que no s’estiguin utilitzant. A part de tenir present l’estat dels electrodomèstics, “també hi ha coses de sentit comú, com no tenir les llums enceses a les habitacions que no hi ha ningú”, afegeix Izquierdo.

5.Tenir en compte la discriminació horària. Aquest últim punt, des de l’entrada en vigor de la nova factura de la llum, el passat 1 de juny, és molt improtant. Hi ha dos tipus de mercat; el mercat lliure i el mercat regulat. “Al lliure vas movent i al regulat, que són les grans empreses, tenen un preu més estable, però hi ha franges horàries on el preu de l’energia és molt més alt”, explica el coordinador dels PAE.

Pel que fa al mercat regulat, doncs, és molt important tenir en compte la discriminació horària, és a dir, veure en quin tram d’hores surt més econòmic utilitzar els electrodomèstics. “Es recomana no posar una rentadora, rentaplats, etc. a la franja més cara. En general, és important estar al mercat regulat perquè el preu de l’energia està vinculat al cost del mercat majorista i a més, es pot sol·licitar el bo social”, afegeix Izquierdo.

A partir de l’1 de juny, la nova factura de la llum estableix tres trams de preus. El tram més barat, el vall, serà de dotze de la nit a vuit del matí els dies de cada dia, i tot el dia durant el cap de setmana i festius. Aquí, els costos fixos del kWh seran de 0,006 euros. El tram intermedi, el pla, serà de vuit a deu del matí, de dues del migdia a sis de la tarda i de deu a dotze de la nit, només els dies de cada dia. Aquí, els costos fixos del kWh seran de 0,042 euros. Finalment, el tram més car, el punta, serà la resta dels dies de cada dia (de 10 h a 14 h i de 18 h a 22 h). En aquest tram, els costos fixos del kWh seran de 0,136 euros.

Atenció integral de les persones

“Quan dones el pas i et deixes assessorar, tot comença a funcionar millor”, explica Calaf qui reconeix que li agrada “estar informat”. L’assessorament als ciutadans per millorar l’accés a l’energia i el seu apoderament mitjançant la intervenció comunitària és només una de les línies d’acció que impulsen els PAE. Segons ha explicat l’expert, la promoció d’ocupabilitat de col·lectius més vulnerables és un altre objectiu que també es proposen i pels quals treballen des que van arrencar l’any 2017. 

El 80% de les persones que s’han acollit al programa laboral ha trobat feina posteriorment

Així, per promoure l’ocupabilitat, ho fan, segons explica Izquierdo, tenint en compte la realitat que viuen les persones ateses. “Fem aquest servei des d'un punt de vista integral perquè entenem que, moltes vegades, estem assessorant a persones amb realitats complexes”, assenyala.

Conscients que afecta a l'impacte de la salut mental d’aquestes persones, treballen fent acompanyament i oferint formacions. “L'objectiu final és el benestar d'aquestes persones a través de l'apoderament”, assevera.De moment, el 80% de les persones que s’han acollit al programa laboral dels PAE, ha trobat feina posteriorment. “Des de l’any 2017 hem atès a més de 99.000 persones, amb més de 38.000 llars intervingudes, s’han fet més de 5.600 canvis de potència i s'ha evitat més de 89.000 talls de subministrament”, conclou Carlos Izquierdo.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Maribel Barcelona
1.

Hace más de 3 meses que he solicitado la reducción de potencia a "endesa" y no hay forma de llevarlo a cabo. No les interesa perder lo más mínimo.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article