Com la teràpia d’aventura pot millorar el tractament de les persones amb trastorn límit de la personalitat

Investigadors de l’IRBLleida constaten que una vintena de pacients aconsegueixen canviar conductes després de 16 sessions de reptes a la natura


Amb el suport de  

Angoixa, inestabilitat emocional, conductes impulsives que poden arribar fins i tot a temptatives d'autolesions o de suïcidi... Aquests són alguns dels símptomes que pateixen les persones amb trastorn límit de la personalitat, una malaltia mental greu que afecta entre un 0,7 i el 2% de la població, és majoritària entre les dones i genera fins a un 20% d'hospitalitzacions. El tractament per atendre'ls, amb teràpies convencionals, a base de fàrmacs o psicoteràpia, no sempre és suficient. Però, i si es busquen alternatives fora de l'hospital? A la natura, per exemple? Mitjançant reptes d'aventura?

Recentment, investigadors del grup de recerca Fonaments biològics dels trastorns mentals de l'IRBLleida, han descobert, gràcies a un estudi, que la teràpia a través de l'aventura beneficia el tractament de les persones amb trastorn límit de la personalitat. La investigació —elaborada conjuntament amb l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, el Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques, el Departament de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Associació Experientia, i amb la col·laboració de la Diputació de Lleida—, ha estat realitzada amb pacients de l'Hospital de Dia de Psiquiatria d'Adults de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida.

En la recerca s'apunta que les persones que han realitzat teràpia a través de l'aventura, una vintena fins al moment, desenvolupen hàbits de vida més saludables, alhora que augmenta la seva funcionalitat i qualitat de vida. Publicada recentment a la revista Personality and Mental Health, aquesta investigació és la primera del seu àmbit que es fa a escala mundial, segons destaquen els seus autors, tot recordant que hi ha molts estudis amb pacients que pateixen depressió, esquizofrènia, ansietat, però no amb els que tenen trastorn límit de la personalitat.

Una teràpia experiencial a la natura

La teràpia amb aventura, a diferència d'altres, és experiencial. “No és que li diguis al pacient que s'imagini davant de situacions que li poden generar estrès, sinó que ho viuen de veritat: els posem davant reptes que han de resoldre de veritat”, explica Iolanda Batalla, psiquiatra i investigadora en cap de l'estudi.

Una vintena de pacients han participat en la recerca, amb resultats molt positius fins al moment

Els reptes que proposen els professionals es fan al jardí de l'hospital o també al bell mig de la natura: travessar un riu, fer escalada en búlder, o acabar una ruta amb unes determinades condicions. “No són reptes que no es puguin assolir físicament, però sí que hauran d'aprendre a resoldre'ls d'una manera funcional”, aclareix Iolanda Batalla. El tractament complet consta de 16 sessions, que es realitzen una a la setmana.

Els professionals són presents en tot moment als pacients en la resolució d'aquests reptes en la natura. “Els acompanyem perquè resolguin el conflicte d'una manera diferent de la que ells estan acostumats, i que habitualment passa per insultar, enfadar-se, o fugir”, indica Batalla. L'objectiu: que durant un conflicte a la vida real d'aquests pacients, puguin extrapolar els aprenentatges viscuts durant la teràpia. “Tindran eines per resoldre el conflicte d'una altra manera”, reitera la investigadora.

D'altra banda, els autors de l'estudi recorden que teràpia a la natura té molts beneficis. Així, indiquen que hi ha molts factors que intervenen quan un pacient fa sessions a la natura. D'una banda, experimenten una sensació de llibertat, perquè no estan entre parets. Per altre costat, també s'hi afegeix una part biològica, gràcies a les substàncies que alliberen els arbres i que actuen com endorfines, “millorant molt la sensació de benestar”, assenyalen.

Resultats molt positius

“Veiem que aquest tipus de tractament ajuda molt els pacients. És un desbloqueig molt gran, perquè aconsegueixen canviar les seves conductes des de l'experiència de viure determinades situacions”, destaca Batalla, qui recorda que és important tenir en compte que els pacients que realitzen la teràpia han d'estar molt vinculats a l'equip de professionals que intervenen, perquè si no el tractament no funcionaria.

“Aquest tractament ajuda molt els pacients, perquè aconsegueixen canviar les seves conductes des de l'experiència de viure determinades situacions”, explica Iolanda Batalla

La psiquiatra alerta que al començament els pacients poden empitjorar lleument, perquè experimenten situacions de molta angoixa, de les quals estan molt acostumats a fugir. “Però a poc a poc automatitzen altres maneres de reaccionar, i et serveix per a la teràpia convencional, perquè els hi pots remetre a aquells moments: te'n recordes aquella sessió on tu volies marxar i en canvi vas poder parlar i vas resoldre el conflicte?”, rememora. “Experimenten l'èxit de poder fer les coses d'una manera diferent, veuen que són capaços de fer-ho, i això els fa bé i els hi permet tenir una vida més adaptativa i funcional”, diu Batalla. Així, davant un conflicte, els pacients no marxen: es queden i l'afronten.

Ara, la recerca segueix en curs, augmentant la mida de la mostra i avaluant els pacients als 6, 12 i 18 mesos per verificar aquests beneficis.

La pandèmia, un sotrac per les persones un trastorn mental diagnosticat

Els experts coincideixen que la pandèmia de la Covid-19 ha generat un gran malestar emocional, afectant greument la salut mental de les persones. “Hem vist com s'ha agreujat molt”, confirma Batalla. “Les persones que ja patien trastorn mental no els ha afavorit gens, i les que mai haguessin patit aquests tipus de malaltia, però que tenien certa vulnerabilitat, l'han patit”, explica la doctora. “S'ha doblat el nombre de persones que atenem”, agrega.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article