La FEDAIA i Eurochild fan una crida perquè els infants no paguin la crisi

Dos anys després del començament de la crisi creixen els nivells de pobresa i marginació


La FEDAIA, la federació que agrupa les entitats catalanes que treballen amb infants i joves desemparats o en risc d'exclusió social, i Eurochild, la xarxa europea d'organitzacions que treballen per la infància, han fet una crida avui perquè els nens no paguin la greu crisi econòmica i financera en la qual segueix immersa Europa i especialment Espanya.

Dos anys després del començament de la crisi, els 92 membres de Eurochild, entre els quals es troba el seu representant espanyol, la FEDAIA, veuen amb preocupació com milions de famílies segueixen veient-se afectades cada dia per les dificultats econòmiques, una situació que es veu aguditzada per les retallades iniciades per diversos governs europeus, entre ells Espanya, per a reduir els seus dèficits públics.

'Ens preocupa especialment que les retallades acabin afectant beneficis i serveis essencials per a combatre la pobresa i l'exclusió social, com la qualitat de l'educació o les ajudes a les famílies en la primera infància. La crisi, i la resposta que els governs donin a ella, ha de ser vista com una oportunitat per a reflectir el tipus de societat que volem construir per als nostres nens. Estem convençuts que un alt nivell d'inversió pública en infància es traduirà en un gran benefici per a tota la societat a llarg termini", diu el president de la FEDAIA, Jaume Clupés.

La FEDAIA i els altres membres de Eurochild han notat en l'últim any com l'atur i les retallades salarials han afectat greument la vida dels infants les famílies dels quals no disposen de recursos suficients. Aliments escassos o inadequats, absentisme escolar, habitatges amuntegats i greus tensions familiars són només alguns dels problemes que han acompanyat la crisi. Segons un estudi fet recentment a Glasgow (Escòcia) les dificultats econòmiques de les famílies s'estan traduint fins i tot en problemes per a aprendre a llegir, escriure i comptar per part dels nens.

És per això que la FEDAIA i els 92 membres de Eurochild volen fer una sèrie de recomanacions als governs europeus perquè:

1) Assegurin a les famílies ingressos adequats i la possibilitat de conciliar la vida familiar i laboral. Milions d’infants estan sofrint desatenció per la necessitat dels seus pares d'acceptar treballs precaris i jornades laborals excessivament llargues.

2) Reforcin els mecanismes de prevenció i intervenció. És crucial que els nens i les famílies rebin un adequat suport abans que les situacions derivin en problemes familiars i mentals permanents o irreversibles.

3) Assegurin l'accés a un sistema educatiu de qualitat a tots els nens. L'educació juga un rol crucial per a prevenir i trencar el cercle viciós de la pobresa i l'exclusió social i en temps de crisi cal lluitar especialment per garantir-la.

4) Invertir i protegir la salut mental dels infants i el seu benestar. Hi ha evidència que l'exposició en etapes primerenques de la vida a la pobresa i la inequitat fa que els nens estiguin més propensos a sofrir malalties mentals i que tinguin pitjors resultats en la vida.

5) Protegeixin i incrementin els ingressos de les famílies amb fills. Les transferències socials tenen un gran impacte en la reducció de la pobresa infantil, com ho han demostrat Suècia i Finlàndia. La inversió en serveis universals ha d'anar acompanyada d'intervencions dirigides als més vulnerables per a garantir una sòlida xarxa de protecció per a tots els nens.

6) Impulsin l’acollida per part de la família extensa o per famílies d'acollida d'aquells nens que són tutelats per l'administració. Els nens que no poden créixer amb la seva família biològica són especialment vulnerables i és crucial, sobretot en el cas dels més petits, oferir-los una solució que s'acosti el més possible a una família real.

La FEDAIA i Eurochild creuen que en temps de crisi és més urgent que mai tenir un compromís ferm amb el benestar dels infants i invertir en serveis que protegeixen a la infància de les seves conseqüències nocives. "La recessió no pot ser utilitzada com excusa per a retallar els beneficis socials. L'atur es deu a una complexa combinació de factors i no ha de posar-se en perill la possibilitat dels nens a créixer i desenvolupar-se. El benestar de la infància i l'eradicació de la pobresa infantil han de seguir sent prioritats polítiques dels governs", diu Jaume Clupés.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article