Es disparen els casos de fills que maltracten els pares

Les mares són les principals víctimes dels maltractaments per part dels fills en el 80% dels casos.


Els casos de fills que maltracten als pares s'ha disparat a Espanya. Si l'any 2004 van registrar-se 5.000 denúncies en aquest sentit, l'any 2012 la xifra ha ascendit fins a 9.000. Aquests són els casos que arriben al jutjat, però segons els experts, hi ha molts més casos que es queden en la intimitat de la llar i no són denunciats. Es calcula que només es denuncien un 20% dels casos.

El blanc dels maltractaments són les mares en un 80% dels casos, segons les xifres que van fer-se públiques el passat octubre al Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i d'Atenció Primària.

Amb l'objectiu de centrar-se en aquest tema, els primers mesos de 2013 va néixer la Societat Espanyola per l'Estudi de la Violència Filio-paternal que té com a objectiu promoure l'estudi, l'ensenyament, la investigació, la regulació deontològica i la intervenció de i en la violència filio parental.

La violència intrafamiliar adopta diferents formes sent les dues més estudiades el maltractament infantil i la violència de gènere. Tot i així, en els últims anys hi ha hagut un augment de violència filio-parental (VFP), entesa aquesta com el conjunt de conductes reiterades d'agressions físiques (cops, empentes, llançar objectes), verbal (insults repetits , amenaces) o no verbal (gestos amenaçadors, ruptura d'objectes apreciats) dels fills cap als pares o als adults que ocupen el seu lloc.

En els últims anys les denúncies per VFP han augmentat de manera preocupant. Malgrat l'auge d'aquest problema, i l'alarma social que produeix, són poques les investigacions que s'han realitzat al respecte. Es coneix poc el perfil dels menors, de les famílies a les quals pertanyen, o de la forma d'intervenir. Tota aquesta problemàtica és la que ha portat a la creació de la Societat Espanyola per a l'estudi de la Violència Filio-parental (SEVIFIP).

La SEVIFIP, està formada per l'associació per a la Gestió de la Integració Social (GINSO) de Madrid; l'associació Centre d'Intervenció en Violència Filio-parental Euskarri de Bilbao ; AMALGAMA 7 | Centre D'atenció bio-psico-social al jove i a l'adolescent S.L. de Catalunya , la Fundació Amigó del País Valencià, la Fundació Pioneros de la Rioja i altres socis inscrits a nivell individual.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Sonia
1.
Buenas tardes,

He estado buscando información sobre éste tipo de violencia familiar, porque hace pocos días fui agredida por mi hijo menor de edad (15 años), con el que siempre he tenido una buena relación. Precisamente por esto, no entiendo cómo ha podido pasar, aún no lo he asimilado. Debido a la gravedad de la agresión, necesité ser ingresada en urgencias y tras hablar con distintos profesionales del hospital, que me aconsejaron denunciar éste hecho por el bien de mi hijo también, decidí que probablemente es lo mejor para todos. Han transcurrido 6 días y ambos ya hemos pasado por fiscalía para declarar. Mi hijo no está arrepentido, no puedo entender tanta frialdad...aún enviándole fotos impactantes sobre los daños que he sufrido. Me gustaría poder contactar con alguien que pueda ayudarlo psicológicamente...no puedo aceptar que mi hijo no tenga compasión de una madre que hasta ahora lo adoraba.

Espero que haciendo público éste comentario, alguien pueda darme alguna orientación positiva.

Gracias,
  • 0
  • 0

Comenta aquest article