Desactivant la violència masclista


La violència contra les dones és una realitat tristament tossuda. És l’expressió més extrema de la discriminació i de la situació de desigualtat que malauradament encara perviu en les estructures de la nostra societat. Colpidora en totes les seves manifestacions, i especialment devastadora cada cop que hi ha un assassinat masclista. Ara bé, no ens hem de deixar abatre si pensem en la magnitud dels canvis que cal fer per poder eradicar aquesta xacra. No tenim un antídot instantani, però cada dia sabem més sobre la violència masclista, podem identificar millor aquest fenomen i això ens permet anar avançant des de tots els fronts i anar desmuntant tots els elements que encara permeten que existeixi. Una de les estratègies més importants contra aquesta xacra és la de l’anticipació al problema i un dels fronts més importants és l'avenç en la prevenció i la sensibilització.

És en aquest camp que estudis recents han començat a centrar la mirada en la població adolescent i han posat de manifest que en les relacions de parella més primerenques ja es poden identificar actituds i conductes abusives per part d’alguns nois, i d’interiorització de la idealització de l’amor i la parella, així com submissió per part de les noies. No és que de cop i volta i sense cap altra explicació hagi augmentat el nombre de conductes abusives de parella en aquesta franja d’edat, ni podem atribuir la responsabilitat a la tecnologia. Aquests rols que ara els estudis treuen a la llum són a la nostra societat, convivim amb ells i, en molts casos, són acceptats i normalitzats. Els nois i les noies joves són el mirall d’allò que aprenen, ja sigui a casa, en els espais de relació comunitària o a través dels mitjans de comunicació. Simplement es tracta d’una etapa de la vida en què totes les experiències es viuen amb intensitat i els rols i els estereotips de gènere s’adopten de forma radical.

Per avançar en la desactivació de tot un ventall de relacions abusives que ja es poden identificar a l’adolescència i que en un futur poden evolucionar cap a la violència masclista, des de l’Institut Català de les Dones (ICD) es va posar en marxa el programa "Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència" amb eines que permeten reflexionar, prendre consciència, transformar i actuar contra aquestes situacions a adolescents i joves, i que també ofereix recursos per als i les professionals que treballen amb aquest sector de la població.

Enguany, el proper dia 6 de maig, l’ICD, juntament amb la Direcció General de Joventut, organitza la Jornada "Desactiva el control", on es presentarà un vídeo de sensibilització, adreçat especialment a les noies, per apoderar-les i alertar-les contra el control en les relacions afectives de parella, així com un manual i un dossier pedagògic adreçats a professionals que treballen amb adolescents, per a la prevenció de les relacions abusives afectives i també sexuals.

Només des de l’anticipació podrem avançar contra la violència masclista i impulsar relacions entre noies i nois, dones i homes del futur, basades en el respecte, la igualtat i la resolució pacífica de conflictes, i així aconseguir que la violència masclista sigui un fet totalment inimaginable a la nostra societat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article