Un nou dispositiu permet monitoritzar els símptomes del Parkinson i adaptar la medicació

L'aparell ha estat dissenyat gràcies a deu anys d'investigació conjunta entre el Centre Mèdic Teknon, la UPC i l'empresa Sense4Care

A partir de l'1 de juny, diversos pacients de Parkinson podran començar a substituir el seu diari, on apunten l'estat clínic durant el dia, per un nou dispositiu. És l'STAT-ON, que monitoritzarà tots els seus moviments durant al dia amb l'objectiu de detectar les fluctuacions que condicionen la seva capacitat motora.

Amb aquest registre, els metges podran adaptar el tractament, només simptomàtic i consistent en l'administració de levodopa, a les necessitats diferents de cada malalt. L'aparell ha estat possible gràcies a una col·laboració entre el Centre Mèdic Teknon, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'empresa d'I+D, Sense4Care.

Segons la neuròloga, Àngels Bayés, l'STAT-ON és un holter que permet saber amb exactitud els diferents estats i fases pels quals passa el pacient, els anomenats on i off, que depenen, sobretot, de l'efecte de la dopamina al cos, que activa el medicament utilitzat actualment, la levodopa.

Bayés ha explicat que els primers dos anys de tractament hi ha una “lluna de mel” entre el pacient i el tractament però que després comencen a aparèixer les fluctuacions perquè l'efecte de la dopamina és curt, d'entre tres i cinc hores. Per això, Bayés explica que el repte és trobar l'equilibri perquè els pacients durant tot el dia.

Fins ara, aquest control només es podia fer a través d'un diari que requeria una gran dedicació per part dels malalts a banda de recollir dades poc fiables, ja que és difícil reconèixer l'estat en què es troben els pacients a més de les dificultats motores. L'aparell és un sensor que es col·loca en un cinturó prop del maluc i que permet al pacient fer vida totalment normal, perquè és còmode i discret.

El disseny forma part d'un procés d'investigació de deu anys que ha implicat la Unitat de Parkinson del Centre Mèdic Teknon, i la Universitat Politècnica de Catalunya a través de l'star-up Sense4Care. L'enginyer en telecomunicacions i investigador de la UPC, Joan Cabestany, ha destacat que és un dispositiu que permetrà “aportar llum” a les diferents fases d'un dia d'un pacient amb Parkinson i influir en un canvi d'estratègia de tractament i entendre millor algunes situacions que els mateixos malalts poden explicar però no són capaços de traduir-ho de manera “objectiva i quantificable”.

El dispositiu estarà disponible comercialment les properes setmanes i es començarà a provar a diversos clíniques i hospitals, així com es posarà a disposició també de les farmacèutiques. Els impulsors de l'aparell han destacat aquest dilluns que l'aparell també haurà de permetre, en un futur, fer un diagnòstic precoç del Parkinson o fins i tot, obrir la porta a l'administració automàtica del medicament.

Un dels pacients de Parkinson que començarà a provar aquest dispositiu és en Jordi Oms. Fa deu anys que està diagnosticat i veu com poder recollir “informació valuosa” per posar-la en mans de ''gent valuosa'' pot tenir “aplicacions valuoses”.

Ha explicat que cada pacient té unes afectacions diferents i que aquestes afectacions també poden generar en complicacions. Per exemple, l'alentiment del caminar es pot traduir en arrossegar els peus i això, que “si et despistes”, diu en Jordi, acabes caient. Per això, està convençut que és un gran avanç. Pel Jordi, des que li han diagnosticat la malaltia ha començat una nova vida i és taxatiu: “No lluito, hi convisc”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article