El Casal dels Infants demana als partits polítiques de participació comunitària per als joves

L'organització destaca la necessitat d'un abordatge conjunt del fenomen dels joves migrants sols


De cara les eleccions municipals del proper 26 de maig, el Casal dels Infants de Barcelona ha llistat les prioritats que consideren que cal abordar als barris de les ciutats. Demanen, principalment, mesures per revertir la desigualtat social a través d’un model d’actuació sobre els factors i els efectes de l’exclusió social “compartit amb tots els agents socials implicats”. Aposten per polítiques transversals i intergeneracionals per enfortir els vincles comunitaris.

Així, les actuacions que contempla l’entitat es distribueixen en l’àmbit de l’educació, familiar, joventut i adolescència i, l’àmbit que els engloba tots, el comunitari.

1. “Revertir l’exclusió educativa”. L’entitat valora positivament les mesures ja implantades del sistema de tarifació social de les escoles bressol i el Fons d’Infància per a la gestió d’ajuts d’urgència social, destinat a necessitats bàsiques en la franja 0-16 anys. Amb tot, l’organització proposa garantir l’accés a l’escola bressol i promocionar espais flexibles de suport a la criança. A més de la incorporació d’educadors/es socials dels Serveis Socials Municipals a les escoles públiques i l’increment del nombre de tècnics d’integració social que ja s’han dut a terme, el Casal també aposta per combatre la segregació escolar i establir estratègies compartides i concretes contra l’absentisme.

2. “Suport a les famílies amb infants a càrrec”. Destinar ajudes a a les famílies monoparentals és una altra de les mesures que l’entitat vol impulsar. Així com també, facilitar que les famílies més vulnerables tinguin garantit l'accés a les prestacions que els corresponen; agilitzar tràmits, padró, certificacions de monoparentalitat, etc.

3. “Acompanyament en l’adolescència i la joventut per garantir el pas segur a l’adultesa”. A més de promoure més espais de referència i suport als adolescents, l’entitat proposa escoles de segona oportunitat i més espais de participació en el lleure. En aquest sentit, l’entitat posa com a exemple la Taula d’Infància i Lleure del barri del Besòs i el Maresme. També destaca la necessitat “urgent” d’una atenció als joves migrants sols. “Un abordatge conjunt del fenomen d’aquests joves a les diferents ciutats, per a la cobertura d’habitatge i necessitats bàsiques, la formació i inserció laboral i la xarxa social de suport”.

4. “Facilitar espais de trobada comunitaris”. Una de les prioritats que destaca l’organització és dissenyar l’espai públic “per al benestar dels infants, la convivència i la salut”. Aposten per a la participació d’aquests joves en el barri per facilitar-ne l’arrelament i fer comunitat..

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article