Més d'un centenar de persones es manifesten a Sants contra la “pressió” de Desokupa a un bloc ocupat

Acusen el propietari d'utilitzar “sicaris” per fer-los fora i els Mossos d'Esquadra de connivència


Un centenar de persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pel barri de Sants de Barcelona per protestar per l'intent d'un propietari immobiliari de desallotjar un bloc de pisos ocupat mitjançant la controvertida empresa Desokupa.

Els manifestants, alguns dels quals amb màscares del propietari del bloc, han anat des de la plaça de Sants al número 42 del carrer Gayarre, passant per la carretera de Sants i altres carrers de l'entorn amb pancartes amb lemes com ‘Gayarre es defensa’, ‘Fora matons i nazis dels nostres barris’ o ‘Ni Desokupa ni Bardon, ni especuladors, ni matons, els barris no estan en venda’.

Durant el recorregut han cridat consignes contra els Mossos d'Esquadra, Desokupa, l'especulació immobiliària i els neonazis. A l'asfalt davant del bloc han pintat ‘Gayarre es defensa’ i han preparat un sopar popular.

El febrer passat, el Grup d'Habitatge de Sants i l'Assemblea de Barri de Sants van ocupar l'edifici del número 42 del carrer de Gayarre, que es trobava buit, per reallotjar-hi sis famílies que es trobaven en situació d'emergència habitacional. Van estar negociant amb el propietari un lloguer social però que fa unes setmanes es van trencar les converses. El propietari els va avisar que actuaria “per la via judical o extrajudicial”, segons ells, fet que ja els va fer témer que contractaria Desokupa.

Desokupa va entrar el 29 de maig a primera hora del matí al bloc. El Grup d'Habitatge de Santsva alertar els Mossos d'Esquadra perquè intervinguessin i fessin fora Desokupa, mentre que desenes d'activistes i veïns es van concentrar per donar suport a les famílies, que van seguir dins dels seus habitatges. Agents de la Brigada Mòbil (Brimo) es van situar davant l'edifici bloquejant-ne l'entrada a les desenes d'activistes i veïns concentrats a fora i fins i tot van fer alguna càrrega.

Els Mossos diuen que van estar recollint al llarg del dia informació del conflicte i garantint que Desokupa no actués amb amenaces, coaccions ni violència. Agents de mediació dels Mossos van entrar dins l'edifici per intentar trobar solucions a la situació. També hi van acudir tècnics d'emergència habitacional de l'Ajuntament de Barcelona.

Segons el Grup d'Habitatge de Sants, quatre famílies tenen la intenció de continuar vivint-hi. Les altres dues haurien accedit a marxar-ne després d'hores d'“extorsió” de Desokupa. A la tarda, diversos col·lectius van ocupar les oficines de la immobiliària que és propietària del bloc.

Tres de les veïnes han presentat una denúncia al jutjat de guàrdia contra el mateix propietari i l'amo de Desokupa per amenaces i coaccions, després de la tensió viscuda. Les tres dones, d'origen llatinoamericà, van explicar que no volen diners sinó poder viure en un pis. Per això, no els basta amb una oferta temporal d'habitatge, sinó que volen un lloguer social de llarga durada. Una d'elles va explicar que empleats de Desokupa van trucar diverses vegades a la seva porta per oferir-li diners per marxar i li van arribar a dir que sabien que guanyava 1.200 euros al mes i que la farien fora “vulgui o no”.

L'oferta de Desokupa eren 3.500 euros, dues setmanes d'allotjament en un altre pis i un traster, i ajuda per buscar un domicili definitiu.

Fonts properes a la propietat de l'edifici van explicar a l'ACN que treballadors de Desokupa són a l'edifici per “protegir” un dels baixos que va ser desallotjat d'acord amb l'ocupant. Tot i posar alarmes i una porta blindada, les mateixes fonts diuen que els membres de Desokupa s'hi quedaran fins que l'habitatge sigui llogat. De fet, segons aquestes fonts, el propietari és la "víctima" i se sent "coaccionat" pels ocupants.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article