Neix la plataforma Aturem la Llei Aragonès per “blindar” els serveis públics

Més de 50 col·lectius del sector social, sanitari i educatiu surten al carrer per fer front a la “l'externalització més gran” de serveis a les persones


Diverses entitats del sector educatiu, sanitari i social han presentat en societat, aquest dimarts al matí davant de la Generalitat, la plataforma Aturem la Llei Aragonès. Formada per una cinquantena d’associacions, juntament amb la CUP-Crida Constituent i Catalunya en Comú Podem, la plataforma veu “amb extrema preocupació” la llei de contractes de serveis a les persones, l’anomenada ‘Llei Aragonès‘, i reconeix que és “la passa definitiva en la privatització dels serveis públics”.

“Volem revertir-la a través d’una llei integral que blindi la gestió pública dels serveis bàsics per evitar que les empreses privades entrin a mercantilitzar l’educació, la sanitat i els serveis socials”, ha assenyalat Bàrbara Roch, portaveu de la nova plataforma.

A més, demanen regular les figures no contractuals, com el conveni o el concert, i que estableixi la contractació pública com una “mesura excepcional” per a situacions determinades i temporals, “mai de manera regular i indefinida”.

En representació del sector social ha intervingut Concep Miró, membre de la IAC, i ha reconegut que “ja hi ha diverses experiències en externalitzacions de serveis en aquest àmbit, com per exemple el grup ACS de l’empresari Florentino Pérez, que és un dels majors prestadors de serveis socials a Catalunya a través d’adjudicacions públiques”.

Miró ha assenyalat que aquesta empresa ha estat denunciada públicament per grups ecologistes “per no garantir drets laborals ni respectar acords mediambientals”. Miró ha insistit en no deixar els col·lectius vulnerables, com la gent gran i altres, en mans de “les lleis de mercat”.

Per la seva banda, Belén Tascón, portaveu de la Federació de Mares i Pares d’alumnes de Catalunya (FaPaC) ha assenyalat que aquesta llei va “en contra de la universalitat del dret a l’educació augmentat la marginació i exclusió i creant desigualtats en el sí de la societat”. En aquesta línia, Tascón ha recordat que l’educació preescolar, l’educació especial o les tutories podrien ser gestionades per empreses privades si s’aprova aquesta llei.

“Desenterrem els serveis socials”

Diversos activistes de la plataforma han donat peu a una original performance: “Com que s'han carregat els serveis públics ara estem assistint al seu enterrament”. Així, mentre sonava el clàssic Rèquiem, de Mozart, una comitiva mortuòria ha començat a caminar per la plaça seguint la figura de la mort que anava amb una careta del vicepresident, Pere Aragonès.

Prop d’un centenar de persones han estat espectadors i alhora partícips de la comitiva que ha seguit tombant i guanyant adeptes fins que, finalment, les entitats socials han “vençut” la Llei Aragonès i ha començat a sonar el tema “Fucking money man” de Rosalía.

Aquesta és només una de les diferents accions que la plataforma Aturem la Llei Aragonès durà a terme en els propers dies. El 25 de setembre faran concentració davant del Parlament a les 18 h.

La reacció del Govern

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha defensat la Llei de Contractes de Serveis a les Persones, després que la nova plataforma s'hagi presentat en societat.

En la roda de premsa a Palau, posterior al Consell Executiu, la consellera ha argumentat que la futura norma fomenta que les empreses del Tercer Sector concorrin amb “igualtat de condicions” a la contractació pública: “És una bona llei”, ha opinat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article