Milers d'estudiants catalans surten al carrer per denunciar que “el capitalisme mata el planeta”

Nois i noies de totes les edats demanen als governants una solució a la crisi climàtica


Milers d’estudiants catalans han protestat aquest divendres per denunciar “el captalisme que mata al planeta”. Les protestes, que han buidat les aules dels instituts de forma desigual, s’han extès arreu del territori i han posat la cirereta a tota una setmana de accions de protesta en contra del canvi climàtic, que culminen aquesta tarda de divendres amb una gran manifestació.

5.000 estudiants segons la Guàrdia Urbana i 15.000 segons els organitzadors, s'han manifestat aquest divendres al migdia des de la plaça d’Universitat de Barcelona fins a la plaça de Sant Jaume amb el lema “El capitalisme mata el planeta”. Convocats pel Sindicat d’Estudiants, els nois i noies han sortit al carrer en l’avantsala de la protesta d’aquest divendres a la tarda liderada per Fridays for Future, que a nivell mundial posa èmfasi en la cerca de solucions per a “l'emergència climàtica”.

“Hi ha mes plàstic que sentit comú”, “No hi ha planeta B” o “No hi ha futur sense planeta” són alguns dels missatges que els joves han escrit en les desenes de pancartes que han lluït i que han combinat amb crits com “Si el planeta fos un banc, ja l’haurien rescatat”.

La marxa s'ha desenvolupat en un to festiu i sense incidents però els joves han volgut mostrar la seva indignació per una situació que consideren d'“emergència”. La Queralt, una de les assistents, així ho ha manifestat, No entén com pot ser que “ningú no faci res per canviar-ho”.

En un sentit similar s'ha manifestat el David, que assegura haver vingut a la marxa per “lluitar contra les grans multinacionals que contaminen i acabar amb el sistema capitalista no conscienciat pel planeta”. La Carla, una altra estudiant que ha decidit assistir a la manifestació, ha dit que no troba “normal” tota la contaminació que es genera i ha advertit que “acabarem amb el món”.

Aquests són els principals arguments pels quals estudiants, sobretot de Secundària, han omplert els carrers del centre de Barcelona. El Sindicat d'Estudiants ha convocat la protesta conscient que és una mobilització “molt important” perquè la situació actual “posa en perill el futur de la generació”. Així ho ha manifestat la portaveu del Sindicat, Sofia Vázquez, que ha destacat la importància que ha pres el moviment ecologista i la necessitat que els joves surtin al carrer.

Per a Vázquez, cal reivindicar que és el “capitalisme” que “mata el planeta” perquè el 63% de les emissions de CO2 provenen de multinacionals i per això, l'organització defensa nacionalitzar les empreses energètiques i les principals empreses i instaurar-hi així, condicions de democràcia que assegurin “treballs dignes” per la les persones. Per Vázquez, no és una qüestió individual, sinó que és “contra el sistema”.

Des del Sindicat d'Estudiants també s'ha criticat que s'hagin organitzat diverses cimeres de caps d'Estat per fer front al canvi climàtic i que en canvi, no compleixin els objectius que es fixen. Denuncia que els interessos de les empreses “xoquen” amb els interessos de la majoria i per això creu que “governs i partits verds” són “hipocresia”.

Amb un repertori original i divers de càntics i lemes, els estudiants -alguns vestits de verd- han recorregut el centre de Barcelona carregats de pancartes amb missatges punyents, com ara ”Per què estem estudiant per un futur que no tindrem?” o “El clima està canviant, per què no nosaltres?”. Les frases més elaborades es combinaven també amb d'altres plenes d'ironia i humor com “Salvem la terra, és l'únic planeta amb xocolata” o “El joc de buscar un peix entre un cartró ple de plàstics”.

A la plaça de Sant Jaume han coincidit amb estudiants del Friday for Future que havien organitzat una xerrada per preparar la manifestació de la tarda. El Sindicat ha llegit el manifest reivindicant acabar amb el capitalisme com a única solució per afrontar la lluita contra el canvi climàtic.

La de Barcelona ha estat una de les marxes que s'han desenvolupat aquest divendres al migdia a tot l'Estat espanyol. A Catalunya, la convocatòria del Sindicat d'Estudiants també preveia manifestacions a Tarragona i Girona, així com Palma, València i Castelló.

Fridays for Future trasllada a Colau el reclam d'un peatge anticontaminació

Alhora, un grup de joves del moviment Fridays For Future s'ha reunit aquest divendres amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i els regidors Janet Sanz i Eloi Badia. Segons ha explicat Guillermo Chirino als mitjans, durant la trobada de prop d'una hora han tractat les propostes que el moviment planteja, com el peatge anticontaminació.

“Hem comprovat un altre cop que encara que les institucions ens diguin que estan a favor i disposats a fer canvis només responen amb incertesa i sense mesures concretes”, s'ha queixat Chirino. En aquest sentit, el jove de Fridays for Future ha explicat que Colau s'ha compromès a donar-los més informació al juny sobre quan podria començar a aplicar-se o com.

Un seguiment desigual de la vaga

Aquest matí, però, el seguiment de la vaga pel clima als instituts catalans ha estat desigual, amb una mitjana del 32,89%. Així, els serveis territorials de les Terres de l'Ebre han superat el 80% de seguiment, i el Vallès Occidental ha fregat el 71%.

En l'altre extrem, Barcelona no ha arribat al 17%. La resta de zones tampoc han arribat al 50%. S'hi apropen la Catalunya Central, amb un 48%, i Lleida, amb un 43,5%. Barcelona Comarques, Girona, Maresme, Vallès Oriental i Tarragona s'han quedat entre el 20 i el 30% de seguiment. El Sindicat d'Estudiants, en canvi, parla d'un 80% dels alumnes que han decidit fer vaga.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article