Ampliar la mirada i els reptes en l'atenció a la infància i l'adolescència centren el 23è Fòrum de la FEDAIA

Professionals del sector, experts i ponents debaten sobre les estratègies d’intervenció en les infàncies, les adolescències i les famílies


La FEDAIA ha inaugurat aquest dijous el seu 23è Fòrum, un esdeveniment que té com a finalitat convertir-se en un espai de trobada, intercanvi, reflexió i diàleg entre els diferents professionals que treballen en entitats o serveis que atenen infants i joves que es troben en situació de risc social.

El fòrum, que se celebra aquest dijous i divendres al CaixaFòrum de Barcelona i en el qual participen 200 persones, aplega a professionals del sector, experts i ponents, que debatran sobre els reptes i estratègies d’intervenció en l’atenció a la infància, l’adolescència i les famílies. Coincidint amb la celebració del 30è aniversari de la Convenció sobre els Drets de la Infància, el fòrum FEDAIA fa una crida per ampliar la mirada en la intervenció, per “analitzar i reflexionar des del pensament, però també des de la pràctica”.

Així mateix, segons els organitzadors, a la trobada es vol donar resposta de com ha de ser una intervenció social preventiva, personalitzada, comunitària i integrada “des de la definició de les polítiques públiques, els sistemes públics de serveis socials i la iniciativa social”, en un context, argumenten, de “creixent desigualtat” i de l’aparició de “noves vulnerabilitats” tant en la infància com en l’adolescència.

En aquest sentit, l’edició d’enguany porta per títol ‘Construïm mirades. Reptes i estratègies d’intervenció en les infàncies, les adolescències i les famílies’. Segons ha manifestat durant la inauguració la presidenta de l’entitat, Elisenda Xifre, el fòrum és “una oportunitat per plantejar-se com les transformacions constants de la societat generen nous reptes que obliguen a reflexionar sobre el sistema i incorporar les complexitats per millorar el model de protecció”.

Per altra banda, la secretària general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya, Georgina Oliva, ha advertit en la sessió inaugural del perill que “la regressió dels drets civils afectin també als infants” un fet que, segons Oliva “repercuteix en el tracte als infants quan ens hi adrecem d’una manera paternalista”. Per Oliva, els reptes que s’han de assolir en aquest àmbit són, en primer lloc, l’acompliment de l’exercici dels drets dels infants “a través de la garantia de tota la cadena d’agents que formen el sistema”, però també “atrevir-se a pensar i innovar per fer les coses millors i diferents, pensant sempre que els infants són present però, sobretot, futur”. Oliva també creu que cal abordar les diversitats i les muticomplexitats que la societat genera en l’àmbit de la infància, l’adolescència i la família, així com la necessitat del treball cooperatiu i de foment dels colideratges. Per últim, Oliva manifesta que cal “superar la mirada tècnica i jurídica per encaminar-se a una mirada més ètica”.

Al seu torn, la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes, ha encoratjat als assistents a treballar conjuntament perquè “la mirada sobre la infància vulnerable no caigui en la criminalització”. Fuertes ha assenyalat que “els infants vulnerables no només pateixen una exclusió de l’espai social sinó que reben un contracte social fallit que posi en risc el vincle social i, simbòlicament, l’idea que no estem al seu costat”. Per això, “cal restablir el pacte social per construir un futur qualitatiu, que ha de començar avui mateix”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article