La influència de l’activisme en les polítiques públiques centra la I Jornada Anual del centre LGBTI de Barcelona

La jornada reflexiona sobre noves formes d'activisme i debat la relació entre associacions i administracions


La influència de l’activisme en les polítiques públiques centra aquest dissabte la I Jornada Anual del centre LGBTI de Barcelona. La jornada reflexiona sobre noves formes d'activisme i debat la relació entre associacions i administracions en el disseny i gestió dels serveis per al col·lectiu LGBTI.

Com ha contribuït el moviment associatiu a la creació de polítiques públiques LGTBI? En quins moments les entitats han gestionat serveis públics o han promogut la seva creació per part de les administracions? Quins nous fenòmens activistes treballen, actualment, la diversitat sexual i de gènere més enllà de les associacions?

Aquestes són algunes de les qüestions sobre les que reflexiona aquesta I Jornada Anual del centre LGTBI de Barcelona. Amb el títol ‘De l’activisme a les polítiques públiques’, representants d’entitats i de diverses administracions locals debaten i analitzen el paper que històricament han tingut les associacions i col·lectius del moviment en la creació de serveis i polítiques adreçades a persones LGTBI, i com el seu treball ha afavorit que les administracions impulsin actuacions en relació a la diversitat sexual i de gènere.

La jornada, expliquen al centre LGTBI, “vol ser el mecanisme amb què el Centre LGTBI plantegi el debat i la reflexió al voltant de qüestions d’actualitat o interès per al col·lectiu LGTBI”. Alhora, pretén “enfortir la relació de l’equipament amb altres espais similars i amb persones expertes del món acadèmic, associatiu i institucional”.

Per això, en la primera taula rodona Katy Pallàs, presidenta d’FLG – Associació de Famílies LGTBI, analitza diverses experiències de gestió de serveis per part d’associacions com la seva i detalla quins són els passos que va fer el moviment LGTBI fins a la constitució de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, la federació que actualment agrupa a 13 entitats i que, entre altres fites, va promoure l’aprovació de la Llei 11/2014 contra l’LGTBIfòbia i actualment gestiona el centre LGBTI de Barcelona.

La presentació de Pallàs dona peu a un debat en què participaran Joaquim Roqueta, president de la Plataforma, que explica quins són els nous reptes de la federació; Rodrigo Araneda, vice-president associatiu del Consell Municipal LGTBI, principal instrument de participació política de les entitats a nivell local; i Sandra Vilaseca, representant de l’Associació Generem, que posa sobre la taula les necessitats específiques que tenen les persones trans. En aquesta primera conversa també intervé Xabier Sànchez, coordinador de l’Associació navarresa Kattalingorri, que ha tingut un paper rellevant en la direcció de serveis LGTBI a la comunitat foral, tant a nivell municipal com autonòmic.

Després d’una breu pausa, té lloc la segona taula, que analitza el paper de les administracions locals com a impulsores de polítiques públiques al voltant de la diversitat sexual i de gènere. Olga Arisó, cap del Departament de Promoció dels Drets de les Dones i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, repassarà les línies estratègiques que han acompanyat l’impuls de polítiques LGTBI a la ciutat.

L’experiència de les entitats

A continuació, es presenten diverses bones pràctiques realitzades pels municipis de Ripollet i Mataró, que també compten amb polítiques públiques especialitzades. La visió d’aquestes dues ciutats catalanes la completen per Vanesa Eguiluz, fins ara tècnica d’Igualtat a l’Ajuntament de Pamplona, i recentment nomenada subdirectora de polítiques LGTB del Govern de Navarra.

A la tarda, les entitats i els nous activismes són els protagonistes de les sessions. Diversos espais del centre LGTBI acullen una mostra de bones pràctiques. Les entitats residents seran les encarregades de dinamitzar diferents presentacions simultànies de projectes i serveis impulsats per associacions.

La jornada es tanca amb la taula ‘Activisme(s)’. Aquesta darrera sessió debat sobre noves formes d’entendre l’activisme LGTBI més enllà de l’àmbit associatiu. Teo Pardo, activista trans i feminista, és l’encarregat de fer la introducció d’aquest nou paradigma activista. Tot seguit, el coordinador tècnic de l’Observatori Contra l’Homofòbia, Christian Carrer, dinamitza una conversa en què prenen la paraula els equips creadors d’iniciatives com Futuroa Sarao Drag, juntament amb l’investigadorx travesti Personaje, personaje i Juanan Montero, representant del col·lectiu Atzagaia.

La jornada l’inauguren la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez; del president de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, Joaquim Roqueta; i del director del Centre LGTBI, Andreu Agustín.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article