El Social.cat arriba a la dècada fent d’altaveu de l’acció social a Catalunya

El mitjà digital publica el seu primer llibre 'Comuniquem per resistir'


Memòria 2019 ‘Social.cat’ (pdf)

Aquest any ha estat ben especial per al Social.cat. El mitjà ha bufat les espelmes del seu desè aniversari. Deu anys teixint i comunicant històries que han consolidat el mitjà com a altaveu de l’acció social a Catalunya. Per celebrar-ho, el Social.cat ha publicat el seu primer llibre, un recull d’entrevistes sobre les persones que protagonitzen l’acció social que es fa arreu del territori.

A més, aquest 2019 s’ha celebrat una nova edició del ‘Social Lab: comunicar per resistir’, la tercera jornada sobre comunicació i tercer sector, que es consolida any rere any.

Des que a l’abril del 2017, el Social.cat va estrenar nou web, s’ha donat rellevància als continguts de profunditat, als reportatges i a les entrevistes. També hi destaquen els articles d’opinió dels més de 100 col·laboradors habituals, persones que expressen les seves inquietuds, que són les del tercer sector social català.

Pel que fa a l’equip, el portal va començar, ja fa deu anys, amb un equip reduït i amb pocs recursos, però poc a poc s’ha anat ampliant. L’aposta de l’associació Xadica per crear un espai que sigui pont entre les entitats i la ciutadania han aconseguit que el Social.cat sigui, ara com ara, un projecte sòlid integrat per tres redactores.

Aquest any, ha marxat la Judit Domènech i s’ha incorporat la Silvia Rodríguez. Les dues redactores, amb la seva entrega han dibuixat, i encara dibuixen, la personalitat del mitjà.

La tercera jornada ‘Social Lab: comunicar per resistir’

Després de l’èxit rotund de les dues primeres jornades sobre comunicació i tercer sector: ‘Social Lab: comunicar per existir’, i ‘Social Lab: comunicar per transformar’, l’equip s’ha entregat, aquest 2019 en la preparació de la tercera jornada anual ‘Social Lab: comunicar per resistir’.

Aquestes jornades neixen amb l’objectiu de ser espais de trobada en què els professionals de les entitats socials, directors de comunicació de l'Administració, experts, estudiants, acadèmics i periodistes coincideixen per ajudar a les entitats socials a millorar les estratègies a l'hora de comunicar la seva tasca a la ciutadania i, enfortir, així, la xarxa del Tercer Sector a Catalunya.

Així, i corroborant l’èxit de les dues primeres edicions, dos centenars de persones han participat en aquesta tercera edició, que es va celebrar el divendres 29 de novembre a l’espai La Bonne-Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona.

En aquesta ocasió, la jornada s’ha vestit de festa i ha estat l’escenari ideal per bufar les espelmes del desè aniversari del mitjà. A més, la jornada continua apostant per formats dinàmics i participatius. Per això, ha comptat amb un diàleg inaugural a càrrec de l’activista Bel Olid i l’advocat del Centre Irídia, Andrés Garcia Berrio, a més de tallers formatius impartits per David Fernàndez, Carles A. Foguet i Eva Calvet.

Publicació del llibre ‘Comuniquem per resistir’

Deu anys no es fan cada dia. Per aquest motiu, l’equip del Social.cat ha decidit publicar un llibre. Un llibre que recull una sèrie d’entrevistes a les persones que protagonitzen l’acció social a Catalunya. Perquè la millor forma de reflexionar l’acció social, la seva funció i missió, és que les persones que posen el seu granet de sorra en les lluites col·lectives hi diguin la seva.

Així, aquest llibre recull la conversa amb la filòsofa Begoña Román d'acció social, amb l’activista Diosdado Toledano de gent gran, amb la també activista Maria Campuzano de pobresa, amb la presidenta de la FaPaC Belén Tascón d'educació, amb l’estudiant Gemma Barricarte de joventut, amb el metge Toni Barbarà de salut, amb el grup musical Xiula d'acció cultural, amb la jove Lamiae Abassi de migracions, amb l'escriptora Bel Olid de gèneres i amb el director audiovisual Antonio Centeno de diversitat funcional.

Tots ells són els protagonistes del llibre i d’aquest vídeo que podeu veure a continuació. La idea de l’equip és poder presentar el llibre al llarg del 2020, amb la col·laboració dels diferents col·lectius que l’han fet possible.

 

Difusió de projectes d’entitats socials, el compromís del Social.cat

Des del Social.cat no podem girar l'esquena a les iniciatives que endeguen els agents del sector. Per això, d'una manera o d'una altra, ens hem aliat amb entitats i organitzacions per donar veu als seus projectes. Així doncs, hem mantingut la col·laboració amb el Grupo SIFU i Èxit21.

El Social.cat també ha estat un punt de difusió de diverses campanyes d'entitats socials. En destaca la promoció de la campanya de la Taula del Tercer Sector, la de la Fundació Josep Carreras, i la campanya d’Arrels Fundació. A la difusió d'aquests projectes suma a la que s’ha dut a terme habitualment amb Obertament, Posa't la Gorra, entre altres.

Enguany el Social.cat també ha fet difusió dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística i ha participat en diverses xerrades universitàries per explicar als alumnes de periodisme de les universitats Ramon Llul i autónoma de Barcelona quin és el rerefons d’un mitjà digital, com es treballa en una redacció com aquesta.

El Social.cat en xifres

Un total de 1.433 notícies han estat publicades aquest any. A més, i seguint amb l’aposta per als continguts en profunditat, el Social ha publicat 26 reportatges i 21 entrevistes en profunditat. La secció d’opinió no ha parat de créixer i s’han publicat un total de 300 articles d’opinió, amb opinadors reconeguts arreu del territori.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article