CCOO creu que el nou decret llei de l’habitatge no ha de basar els preus de referència en els lloguers del mercat

El sindicat valora positivament la regulació impulsada pel Govern però demana un nou Pacte Nacional per l'habitatge


El sindicat CCOO valora positivament el nou decret llei de l'habitatge impulsat pel Govern però creu que encara hi ha “molta feina a fer”. Entre altres aspectes, proposa que l'índex de referència de preus no s'ha de basar en les dades dels contractes de lloguer, ja que consideren que implica continuar sota la base dels preus del mercat liberalitzat.

Aposten doncs, per un índex basant en factors socioeconòmics més enllà de l'oferta i la demanda com l'IPC, el salari mitjà, el salari més freqüent o el cost de la vida per aconseguir que no es destinin més del 30% dels ingressos a les despeses d'habitatge.

També proposa descartar el límit de tres anys en la proposta de lloguer social per a famílies vulnerables o en situació d'exclusió social. En aquest sentit, CCOO recorda que nou de cada deu treballadors de Catalunya no es poden permetre accedir a l'oferta d'habitatge de lloguer a Barcelona i mantenir, alhora, unes condicions de vida digne. Aposten per continuar insistint en la derogació de la reforma laboral, l'increment de l'SMI i les polítiques actives d'ocupació.

Pel que fa als preus, el sindicat creu que el decret llei està mancant d'una proposta contundent per regular el mercat immobiliari per evitar l'especulació financera i el capital fictici que genera bombolles i crisis profundes. Veuen “necessari i urgent” considerar que si no es regulen les condicions de competència no es poden garantir drets socials i per tant, tampoc garantir ni “el benestar ni l'estabilitat” de la societat.

Nova llei d’habitatge amb funció social

Per això, aposten per una nova llei d'habitatge que compleixi la funció social i permeti deixar de ser “una inversió especulativa”. Demanen també un nou Pacte Nacional per l'habitatge que contempli noves polítiques, mecanismes i instruments per garantir l'accés a l'habitatge i la disminució de la desigualtat i la precarietat, tenint en compte que l'habitatge és una necessitat “bàsica” de l'ésser humà.

Tot i les propostes, CCOO valora positivament la iniciativa del govern i “l'esforç” per atendre les demandes i consideracions de totes les organitzacions i entitats que lluiten pel dret a l'habitatge. Destaquen l'obligació per als grans propietaris de fer lloguers socials a persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social, l'ampliació del concepte de “gran propietari” als qui tinguin més de quinze habitatges, o que les administracions competents puguin declarar l'incompliment de la funció social de la propietat dels habitatges.

També valoren que es puguin demanar la creació de consorcis i oficines per a la gestió conjunta de funcions i serveis vinculats a l'habitatge, una nova qualificació del nou habitatge protegit, regulat i públic, que els habitatges de protecció oficial se subjectin a un preu de venda determinat calculat de manera més objectiva i que s'augmenti el percentatge d'habitatge protegit i es reconsiderin les qualificacions de sòl d'habitatge de protecció pública.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article