Barcelona farà una prova pilot amb un robot per millorar l’atenció a les persones grans que viuen soles

Aquesta és una de les aplicacions que sorgeixen dels premis atorgats per la Mobile World Capital Barcelona


L’Ajuntament de Barcelona, en el marc de l’aliança 5G Barcelona, farà una prova pilot amb un robot per estudiar fins a quin punt un dispositiu tecnològic d’aquest tipus pot ajudar a millorar l’atenció que reben les persones grans que viuen soles a casa seva.

El projecte, que desenvolupa l’empresa lleidatana Grup Saltó, rebrà 100.000 euros per part de MWCapital per comprovar la seva eficàcia en un entorn real, tal com ja especificaven les bases del concurs. El projecte del robot es va triar entre les 53 propostes que es van presentar al repte i és un dels dos guardons atorgats. El segon dels projectes premiats, amb la mateixa quantitat econòmica, és una plataforma de comunicació pensada per interconnectar i apropar la gent gran que desenvoluparà l’empresa Cisco i que ha estat batejada amb el nom de ‘Eliminant la solitud’.

El robot amb una vintena de persones grans

El robot personal s’utilitzarà específicament amb una vintena de persones grans que ja són usuàries de Drets Socials i que viuen soles a casa seva. Les proves en aquest entorn real començaran durant el proper mes de febrer, mitjançant quatre robots que aniran canviant de llar cada dos mesos fins al mes de febrer del 2021.

El personal municipal avaluarà la situació de la persona usuària abans i després de conviure amb el robot a casa seva, però també la situació de les persones cuidadores que intervenen en el procés de cura.

El robot, a la seva vegada, podrà millorar el seu funcionament i les seves aplicacions a partir de l’experiència adquirida en un entorn real. L’objectiu últim és estudiar fins a quin punt pot millorar la qualitat de vida i el benestar de persones grans amb algun tipus de dependència i també de les seves persones cuidadores mitjançant l’assistència d’un robot social.

Així doncs, s’estudiarà si el robot ajuda a reduir l’aïllament d’aquestes persones grans, si serveix per monitorar el seu estat de salut o bé si és útil per reduir oblits com pot ser la medicació o una visita mèdica, entre d’altres aspectes. De fet, els robots amb capacitats digitals i d’interconnexió podrien ser un element integrador de diversos dispositius digitals ja instal·lats a l’entorn d’una persona gran, com per exemple elements de comunicació o sensors.

La decisió arriba després que s’hagi constatat que a la ciutat de Barcelona hi ha 350.000 persones de més de 65 anys i que 90.000 d’aquestes persones viuen soles, tot i que la previsió és que aquestes xifres segueixin augmentant progressivament durant els propers anys.

Només 13.000 places de residències públiques per a gent gran

En aquesta situació d’envelliment progressiu, Barcelona només disposa de 13.000 places de residències per a gent gran finançades públicament i la llista d’espera per accedir-hi supera les 6.000 persones.

Actualment ja hi ha 40.000 llars a la ciutat que reben el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) municipal o que són perceptores de la prestació de cuidador no professional, mentre que el Servei Municipal de Teleassistència ha superat per primera vegada les 100.000 persones usuàries.

Aquestes xifres segueixen creixent any rere any i, en paral·lel, els diferents estudis fets per l’Ajuntament constaten que el 90% de les persones grans volen quedar-se a casa seva el màxim de temps possible i no anar a una residència o a casa dels seus fills.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article