Un projecte europeu coordinat per l’Hospital Clínic busca provar el potencial de la detecció precoç de les malalties del fetge

Una prova feta als ambulatoris permetria detectar cirrosi o fetge gras no alcohòlic, malaltia associada a l’obesitat


Un projecte europeu coordinat per l’Hospital Clínic avaluarà el potencial d'implementar una nova estratègia de cribratge als CAP per la detecció precoç de les malalties del fetge. El cribratge consisteix bàsicament en una tècnica no invasiva que dura pocs minuts i no causa cap molèstia al pacient, ja que simplement envia unes vibracions.

Amb aquestes es permet saber el grau d'elasticitat o rigidesa de l'òrgan, un indicador clau per detectar malalties que no presenten símptomes, com ara la cirrosi o el fetge gras no alcohòlic, associada a l'obesitat. "Si no anem a buscar el pacient, el pacient vindrà a buscar-nos quan sigui molt tard, el que volem fer és canviar el paradigma", ha explicat Pere Ginés, cap del Servei d'hepatologia de l'Hospital Clínic.

La tècnica o prova es podria fer directament als ambulatoris per part d'infermeres o metges de primària. El projecte, anomenat Liverscreen, ja fa un any i mig que està en marxa a Catalunya i alguna altra regió europea però fins ara no se li ha pogut "donar sortida" a causa de la manca de finançament.

Amb un nou impuls del programa Horizon 2020 el projecte ha rebut ara sis milions d'euros, fet que permetrà confirmar els resultats inicials trobats però a una major escala. Concretament, l'objectiu és reunir fins a 30.000 participants de diversos països europeus.

A Catalunya participen en el projecte una dotzena de centres d'atenció primària, que treballen conjuntament amb els hospitals Clínic, Germans Trias i Pujol, Vall d'Hebron i el Mar, a més d'un centre mèdic corporatiu de SEAT. Els hospitals, però, només participen si des de l'ambulatori es deriva un pacient a qui s'ha detectat una malaltia hepàtica gràcies al cribratge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article