La jornada "Dret a decidir: el testament vital" reuneix 150 persones

Experts en bioètica aconsellen planificar com ser tractats al final de la vida


La jornada “Dret a decidir: el testament vital”, organitzada per la Fundació Agrupació Mútua i la Fundació Pere Tarrés, que va reunir ahir més 150 persones al CaixaForum Barcelona, va servir per defensar, des de diferents disciplines, el testament vital i la mort digna. La jornada va comptar amb la presència del president del Comité de Bioètica de Catalunya, que va realitzar la conferència inaugural, amb una taula rodona amb especialistes i amb la presentació del nou documental d'Albert Solé Bruset.

“La malaltia no pot ser un parèntesi en el dret d’una persona”, ha afirmat el president del Comitè de Bioètica de Catalunya, Marc Antoni Broggi, en la conferència inaugural. Broggi i la resta d’experts en bioètica han defensat el testament vital o document de voluntats anticipades com a eina per manifestar el desig de com ser tractat si es dóna la situació que s’arriba al final de la vida en una situació irreversible i sense capacitat de prendre decisions. “Com a novetat recent, quan el malalt pren la decisió de no fer un tractament, el metge no pot fer objecció de consciència”, va afegir l’especialista.

La taula rodona “Evolució del testament vital”, va comptar amb la presència de la neuròloga Mercè Boada (Fundació ACE), el membre de la Junta de l’Observatori de Bioètica i Dret Albert Royes, la professora titular d’Ensenyament de Treball Social Mercè Tabueña (UB), El prior de l’Hospital de Sant Pau, Josep M. Forcada, doctor en medicina. Tots ells van coincidir en defensar la capacitat de la persona gran per decidir la manera en que vol ser tractada, fugint de certes concepcions lligades a la teologia o a la suposada limitació que una persona gran pot tenir pel sol fet de ser-ho.

Finalment, la jornada va servir perquè Solé Bruset, guanyador del premi Goya al millor documental per “Bucarest, la memoria perdida”, presentés el seu nou treball, “Al final de la escapada”. El documental mostra com un militant comunista, amic de Solé Tura, polític i pare del director, tria morir dignament. El periodista va assegurar que: “Quan un ha tingut la voluntat de viure amb dignitat, què més que permetre que mori en dignitat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article