El sectors de la discapacitat i la salut mental denuncien una retallada del 15% del pagament dels serveis d’atenció

Les entitats reclamen a Afers Socials que es mantinguin el 100% de les tarifes que s'abonaven fins ara


El sectors de la discapacitat i la salut mental de Catalunya han alçat la veu per denunciar una retallada del 15% en el pagament dels serveis d’atenció als diferents col·lectius que atenen, tal com els ha anunciat en un comunicat el departament de Treball, Afers Socials i Famílies a les entitats del sector. 

Tant la federació DINCAT, que aglutina a 281 entitats socials i representa els drets de més de 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a Catalunya, com el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa del col·lectiu a Catalunya, i els diferents agents socials que donen atenció a les persones amb problemes de salut mental i addiccions, han reclamat que es mantingui el 100% dels pagaments, un clam al qual s’ha afegit també La Confederació, la patronal del tercer sector. En aquest sentit, i per tal de preservar serveis i llocs de treball, demanen la rectificació de la decisió presa pel departament.

Des de DINCAT, recorden que els professionals dels serveis d’atenció diürna temporalment tancats per evitar la propagació de la Covid-19 continuen atenent a les persones amb discapacitat en els recursos residencials on aquestes persones viuen de manera habitual, i també assenyalen que les entitats continuen prestant els seus serveis de suport i acompanyament “al 100%” de les seves capacitats, “amb un enorme esforç dels equips professionals i amb unes condicions de seguretat personal clarament insuficients”, mantenen.

“Necessiten de manera inapel·lable garantir la seva capacitat per a continuar prestant aquests serveis”, clamen. Per tant, diuen, si es confirma la decisió de retallar el pagament dels serveis prestats “es posaria en dubte la viabilitat de les entitats i el reconeixement a la feina dels equips professionals”, manifesten.

En un sentit similar, COCARMI considera “inacceptable i inoportú” que el Govern proposi aquesta reducció del 15% “en un moment en què l’acompanyament a les persones amb discapacitat o trastorn mental és prioritari com a col·lectiu vulnerable”, i recorda que el sector fa més de deu anys que està infrafinançat. “Una mesura així no farà sinó empitjorar la situació de fragilitat en què ja es trobaven aquests serveis”, lamenten.

També apunten que malgrat que hi hagi serveis tancats els professionals continuen treballant i atenent els usuaris i famílies per vies telemàtiques. “Per responsabilitat, no poden abandonar-los”, opina el president del comitè, Antonio Guillén. “Dir que es tanquen els serveis és no haver entès la realitat i les necessitats de les persones amb discapacitat i problemes de salut mental que, malgrat estar al domicili, necessiten l’acompanyament dels professionals per afrontar la situació de confinament”, assenyala.

Així mateix, afegeixen, cal respectar el pagament del 100% de la tarifa “per poder mantenir els llocs de treball durant la suspensió de l’activitat, i no haver de recórrer a altres alternatives”. A més, recorden que a banda dels professionals, durant aquest període també cal mantenir subministraments i altres serveis accessoris i complementaris dels quals no se'n pot prescindir. 

Pel que fa als diferents agents socials d’atenció a les persones amb problemes de salut mental i addiccions, aglutinats en el Pla integral de salut mental i addiccions, consideren que la mesura anunciada té un impacte “directe” sobre les entitats que ofereixen serveis d’atenció a persones amb trastorns, com els serveis prelaborals, els clubs socials o les llars residència, i alerten de les “greus conseqüències” que això podria tenir per al col·lectiu de la salut mental i les addiccions. Així mateix, recorden que els serveis no han suspès la seva activitat. “Aquest missatge, en la situació actual, en la qual el col·lectiu de persones amb problemes de salut mental està patint els efectes de l’estat d’alarma i del confinament, i en el qual les professionals estan treballant els set dies de la setmana, és molt decebedor i inacceptable”, remarquen.

Mesures “excepcionals” pel tercer sector

La Confederació, per altra banda, recorda al Govern de la Generalitat que en un context excepcional com el que vivim calen “mesures excepcionals” per assegurar el manteniment de l’ocupació i la sostenibilitat econòmica de les prop de 3.000 entitats que conformen el tercer sector social de Catalunya i els 97.000 professionals contractats arreu del país, que, “en aquests moments de màxima complexitat, estan al peu del canó donant suport i acompanyant a col·lectius vulnerables”, diuen. 

La patronal creu que aquesta mesura “penalitza” un sector que, “amb clara vocació de servei públic i sense afany de lucre, ara més que mai està demostrant una màxima capacitat d’estar al costat de les persones” i en línia amb l’exposat per DINCAT i COCARMI, mantenen que malgrat que els serveis estiguin formalment aturats, les plantilles segueixen treballant “sovint més enllà de les seves possibilitats, per seguir fent tasques de suport i acompanyament als col·lectius especialment fràgils”. 

Joan Segarra, president de La Confederació sosté que el sector no entén que s’estiguin promovent mesures econòmiques per “facilitar liquiditat a les empreses i preservar llocs de treball, fins i tot l’ajornament d’impostos, de pagaments d’hipoteques o lloguers, i no es pagui el 100% del cost dels serveis socials que segueixen funcionant amb professionals que estan redoblant els seus esforços i treballant en un context de màxima pressió”.

Tracte igualitari per a les persones amb discapacitat 

D’altra banda, la Federació ECOM reclama que es prioritzi l’atenció de les persones amb discapacitat física en la gestió de la pandèmia de la Covid-19 així com que se’ls doni una tracte igualitari. En aquest sentit, l’entitat considera que la decisió presa pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de traslladar persones amb discapacitat a qui es detecta símptomes d’haver contret el coronavirus a la Casa del Mar, un equipament públic, és un “tracte discriminatori” quan als pacients dels hospitals se’ls està traslladant a hotels habilitats.

“Les persones amb discapacitat física tenen el mateix dret a la salut que qualsevol altra persona i per la seva major fragilitat de salut han de ser objecte de tractament preferencial, i en cap cas excloses o secundaritzades en les cures de salut i socials”, assenyalen. També  exigeixen que no es discrimini per raó de discapacitat en els protocols clínics davant el possible col·lapse de les Unitats de Cures Intensives.

Així mateix, “donada la desprotecció a què està exposat el col·lectiu” en la gestió de la pandèmia, ECOM demana que, un cop arribin les remeses que estan en camí, es facin proves ràpides a les persones amb discapacitat “tant les que viuen en centres com les que reben l’atenció en els seus propis domicilis”, puntualitzen, així com també als i a les professionals que les atenen. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article