El Govern destina 1,5 milions d’euros a la Creu Roja perquè adquireixi aliments

L’entitat ha ajudat unes 500.000 persones a través de 6.000 voluntaris des de l’inici de la pandèmia


El Govern aportarà 1,5 milions d'euros a la Creu Roja per adquirir aliments per a famílies vulnerables durant la pandèmia de la covid-19. El vicepresident i conselller d'Economia, Pere Aragonès, ha anunciat aquesta "contractació d'urgència" en una visita a la seu central de la Creu Roja Catalunya amb el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani, el president de l'entitat, Josep Quiet, i el seu coordinador, Enric Morist. L'entitat, que compta amb 300 oficines i 52 centres d'alimentació, des de l'inici de la pandèmia ha ajudat unes 500.000 persones a través de 6.000 voluntaris. La demanda als centres d'alimentació "ha crescut gairebé un 30% i està creixent", ha explicat Morist.

"El 2018 es van rescatar els bancs, ara toca rescatar les persones", ha exposat Aragonès. "Tenim molta gent invisible davant aquesta crisi sanitària de la Covid-19 però també la crisi social i laboral que l'acompmanya", ha afirmat El Homrani. Ha exposat que entre les "persones invisibles" hi ha "dones migrants que feien treballs de cures a les llars en situació d'irregularitat" que ha quantificat en 11.000.

"Si en aquests moments de crisi no apostem per la regularització dels ciutadans del país, no ho estem fent bé", ha dit El Homrani. Ha fet una crida perquè els ajuntaments de Catalunya empadronin a totes les persones "més enllà de si tenen llar o no i de la seva situació administrativa". Ha lamentat que "encara hi ha ens locals que no empadronen" i ha dit que "els invisibles" són "entre 150.000 i 200.000 persones.

L'ajuda de 200 euros per les persones afectades per un expedient de regulació temporal, aquelles amb contracte temporal extingit o els treballadors per compte propi que hagin hagut de suspendre o reduir la seva activitat ha tingut un "rècord de peticions", ha explicat El Homrani. En cinc dies s'han rebut 80.000 sol·licituds i se n'han resolt 15.000.

Reben 1.000 trucades diàries

"Ens vam marcar el repte que cap persona es quedés sense les necessitats bàsiques sense cobrir, la nostra ajuda i els nostres serveis", ha exposat el president de la Creu Roja, Josep Quitet Torner. Unes 500.000 persones han tingut contacte amb la Creu Roja des de l'inici de la pandèmia "ja sigui amb l'entrega de mascaretes, alimentació, farmàcia, acompanyament, albergs, trucades de la soledat o béns bàsics", ha explicat.

La tasca es duu a terme a partir de 6.000 voluntaris. Quitet ha destacat que des de l'inici de la pandèmia més de 4.000 voluntaris, molts joves universitaris, s'han ofert per ajudar a la Creu Roja en les tasques de voluntariat, dels quals 3.000 ja han començat a ajudar. Quitet ha agraït la seva tasca perquè "ara que l'emergència sanitària pot estar estabilitzada, estem entrant en una emergència social sense precedents, estem al màxim".

Per afrontar l'increment de la demanda d'ajuda l'entitat ja ha fet una primera inversió de més de dos milions d'euros, ha explicat el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist. Ha dit que amb l'1,5 milions del Govern hi haurà 9.000 famílies, unes 30.000 persones, que disposaran de targetes d'alimentació de 100 euros entre el maig i el setembre "perquè puguin rebre l'ajuda amb dignitat i no hagin de fer cues".

L'entitat rep una mitjana de 1.000 trucades diàries. La gent que demana ajuda en primer lloc és "la gent invisible que ja hi era abans", ha explicat Morist. Però a aquests s'hi han sumat "desenes de milers de persones que feien economia submergida, bàsicament dones que feien cures o neteja i necessiten aquest ingrés", així com "treballadors pobres o empobrits". "Molta gent que no havia utilitzat els serveis socials o feia molts anys que no els utilitzaven han de tornar a venir", ha lamentat. "Esperem que duri poc", ha reblat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article