Ja són 23 els casos de coronavirus al sociosanitari de Reus, però Salut afirma que el brot està “controlat”

Al municipi lleidatà de Seròs s'han aïllat 50 temporers per haver estat en contacte amb un positiu de Covid-19

La regió sanitària Camp de Tarragona ha informat aquest dijous que són 23 els casos confirmats de coronavirus al sociosanitari Residència Monterols de Reus, segons es desprèn dels resultats del PCR que es van fer dilluns al centre. Els contagiats són disset usuaris i sis treballadors, tots amb casos “lleus” i la majoria asimptomàtics, segons el Departament de Salut, que afirma que la situació “està controlada”. 

Des que a l'abril es va confirmar el primer cas de covid-19 al sociosanitari, el centre ha fet testos als professionals i usuaris de forma periòdica. Davant aquest nou episodi s'han aïllat els casos positius en les zones habilitades i s'ha fet l'estudi de contactes de l'entorn familiar dels professionals sanitaris contagiats.

Segons informa la regió sanitària, arran de les mostres que es van prendre dilluns s'han confirmat 23 casos positius. En concret, són disset usuaris -set simptomàtics i deu asimptomàtics- i sis treballadors -dos amb símptomes i quatre que no en presenten-.

Des del Servei de Vigilància Epidemiològica es fa seguiment diari de l'evolució, conjuntament amb la direcció del centre i la unitat de Salut Laboral. També de la detecció de casos nous, recomanacions de nous cribratges, seguiment d'altes d'usuaris i de treballadors, i recomanacions d'aïllament, segons Salut.

El centre disposa de zona d'aïllament per als casos positius amb sectors de “zona neta” i “zona bruta”. També s'ha fet l'estudi de contactes de l'entorn familiar de tots els professionals sanitaris amb resultat positiu, donant-los les recomanacions de vigilància. La Residència Monterols de Reus, gestionada per l'Institut Pere Mata, disposa de 100 places, 92 de les quals estan ocupades en el moment de detecció dels casos. La plantilla de l'equipament està formada per 91 professionals.

Temporers aïllats a Seròs i Alcarràs

D’altra banda, a la demarcació de Lleida, una cinquantena de temporers que treballen per una empresa fructícola de Seròs (Segrià) han estat aïllats per haver estat en contacte amb un altre temporer que ha donat positiu de Covid-19. Segons l'alcalde del municipi, Josep Antoni Romia, la persona que té el virus no presentava símptomes i ha estat traslladada a Lleida mentre que la resta es quedaran confinats a l'allotjament de l'empresa per la qual treballen a l'espera que se'ls faci la prova, tot i que tampoc mostren símptomes de la malaltia.

Romia ha destacat la “ràpida actuació” per part de l'empresa i Salut i confien que no hi hagi cap més cas positiu. Això no obstant, ha alertat que al municipi estan arribant cada cop més temporers sense permís que busquen feina i ha demanat ajuda per poder-hi respondre. L'alcalde també ha assenyalat que els treballadors confinats no tenen cap contacte amb el municipi ja que treballen en una empresa que es troba als afores, per la qual cosa ha remarcat que la situació es viu amb “normalitat absoluta”.

A Alcarràs (Segrià) també hi ha temporers aïllats des de la setmana passada per haver estat en contacte amb positius de Covid-19. L'alcalde Manel Ezquerra ha explicat que actualment a l'alberg hi ha 14 persones aïllades i confinades per haver estat en contacte amb dos positius i que aquesta setmana se n'ha confirmat un tercer. Es tracta de temporers que vivien en tres nuclis familiars de municipi.

Tot i així, aquest dijous, el Departament de Salut també confirmarà al Ministeri de Sanitat la seva proposta perquè la regió sanitària de Lleida passi a la Fase 2 a partir del 8 de juny. Salut ja ho va plantejar dilluns, però condicionat a l'evolució de l'epidèmia. Passats uns dies, la conselleria ha constatat una baixada en la incidència de casos, que ha passat de 38,4 per cada 100.000 habitants del 21 al 27 de maig, a 25,4 del 28 de maig al 3 de juny. A més, les cadenes de transmissió estan identificades i es fa el seguiment del 100% dels contactes. Tot i això, les mateixes fonts remarquen que cal extremar la vigilància en tres zones concretes: Lleida ciutat, el Baix Segrià i les Garrigues.

10 nous morts per Covid-19 i 228 nous positius testats

Pel que fa a les morts per Covid-19, les funeràries catalanes han reportat 10 noves morts, 24 menys que en l'últim balanç del Departament de Salut. Això deixa la xifra global de víctimes en 12.333. A banda, s'han detectat 228 nous casos positius testats (78 més) i ja en són 67.461.

D'entre les víctimes, 6.742 persones han mort en hospital o en centre sociosanitari, 4.053 ho han fet en una residència i 784 al domicili , mentre que baixen a 754 les no classificades per falta d'informació. Fins ara hi ha hagut 4.070 persones ingressades greus i actualment en són 138, onze menys que fa 24 hores.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article