Stop Mare Mortum es concentra davant la delegació del govern espanyol pels refugiats: “Volem vies legals i segures”

L'entitat reclama un sistema europeu “únic, coordinat i solidari” de reubicació dels migrants i sol·licitants d'asil


Stop Mare Mortum s'ha concentrat aquest dissabte davant la delegació del govern espanyol a Barcelona coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Amb una performance i una gran pancarta amb el lema ‘Volem vies legals i segures’, els activistes han reclamat un sistema europeu “únic, coordinat i solidari” de reubicació dels migrants i sol·licitants d'asil.

“La reubicació és viable. Alemanya, França, Irlanda, Luxemburg, Portugal, Suècia i Regne Unit ja han posat en marxa programes de reubicació voluntària”, ha recordat una de les integrants de Stop Maremortum, Laura Riba. “Els mecanismes ja existeixen i tenim les condicions socials, jurídiques i econòmiques per fer-ho, només és una qüestió de voluntat política”, ha insistit l’activista.

Des de Stop Mare Mortum es denuncia que amb la crisi sanitària per la pandèmia de la Covid-19 els estats europeus han optat per “blindar encara més” les fronteres. “Els camps de refugiats de Grècia s'han convertit en camps de detenció on la inseguretat física, psicològica i jurídica fa insuportable viure-hi”, ha afegit Riba.

En una acció sorpresa, una vintena d'integrants de Stop Mare Mortum ha delimitat amb cinta negra un espai a l'asfalt del carrer –a la cruïlla entre Mallorca i Roger de Llúria– per mostrar l'amuntegament en el que malviuen milers de persones en els camps de refugiats, una situació agreujada per la crisi del coronavirus. La performance ha comptat la col·laboració de la companyia de teatre Nòmades- Teatre Crític de Gràcia.

“Només a Moria hi ha 20.000 persones en un espai pensat per acollir-ne a 3.000”, ha apuntat Riba. L'entitat critica que fa dècades que Europa incompleix “de forma sistemàtica” les seves obligacions amb els refugiats emparant-se en la seguretat i la protecció de fronteres. “I ara amb la pandèmia ha estat l'excusa perfecta per blindar encara més les fronteres a migrants i sol·licitants d'asil. Europa ha decretat l'estat d'excepció als drets humans”, han sentenciat des de Stop Mare Mortum.

Durant tot dissabte es van convocar diverses concentracions a Barcelona, Girona, Granollers, Mataró, Reus, Sitges, Vilafranca i Vic sota el lema #RegularitzacióJa, per reclamar polítiques migratòries que garanteixin una acollida digna.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article