Barcelona prendrà mesures per combatre la soledat que ha causat la pandèmia

L’Ajuntament constata que prop del 40% de les persones van sentir que el confinament era “molt dur”, tant si estaven soles com acompanyades


L’Ajuntament constata que prop del 40% de les persones van sentir que el confinament era “molt dur”, tant si estaven soles com acompanyades. Per això, la ciutat ha posat en marxa un seguit de mesures per combatre la soledat durant la pandèmia i de forma general.

De fet, les dades demostren que el sentiment de soledat afecta tots els perfils socials, i que s’incrementa en moments de transició vital. De fet, el 13,2% dels infants entre deu i 12 anys afirma no estar del tot segur que els familiars es preocupin per ells, i el 26,5% sent que no té prou amistats, d’acord amb l’enquesta Parlen els nens i les nenes: benestar subjectiu de la infància a BCN.

A més, el 6% dels adolescents d’entre 13 i 19 anys afirma no tenir cap bona amistat, segons l’Enquesta sobre Factors de Risc a l’Escola Secundària (FRESC) i el 25% de persones de 65 i més anys han sentit falta de companyia d’acord amb l’Enquesta de Salut de Barcelona. Per aquest motiu, aquest divendres s’ha constituït el Consell Assessor Científic contra la Soledat, format per científics de referència en els seus àmbits. Es tracta de poder reflexionar i intercanviar coneixements des de les diferents disciplines per fer propostes d’accions a impulsar.

D’entrada, l’estratègia del consistori inclourà l’Observatori Municipal de la Soledat, on s’hi crearà una comunitat d’innovació on es plantejaran i es tractaran de resoldre reptes socials relacionats amb la soledat. L’Estratègia busca sis grans objectius: oferir serveis i recursos, sensibilitzar sobre soledat, fer dels barris espais de relació, repensar la ciutat en clau de lluita contra la soledat, treballar en xarxa institucional iamb entitats, i repensar els protocols interns de l’administració. 

La incidència de la Covid-19

El període de confinament a casa derivat de la Covid-19 ha comportat, segons els experts, “nous tipus de soledats afegits als ja existents”. “Després del confinament, algunes d’aquestes persones han deixat de sentir-se soles i han pogut recuperar les seves xarxes afectives i socials, però altres, en canvi, arrossegaran aquest sentiment durant més temps”, assenyalen al consistori. En aquest sentit, la Covid-19 i les seves conseqüències associades esdevenen una causa més de soledat que ve a sumar-se a la resta de fonts identificades.

Segons l’Enquesta Covid-19 a Barcelona de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament, duta a terme entre el 6 i el 16 d’abril de 2020, el 34% de les persones entrevistades va passar el confinament en parella, el 29% va conviure amb quatre persones o més, i el 15% va passar el confinament sol o sola.

De les persones que el van viure soles, el 40,2% afirmaven que el confinament era molt o bastant dur, mentre que entre les que el van viure acompanyades, ho afirmaven el 44,9%. “És a dir, el fet de viure en una llar unipersonal no ha comportat necessàriament un patiment més alt”, constaten els experts. D’altra banda, les dades també confirmen el paper que poden tenir les noves tecnologies en facilitar la connexió entre les persones, ja que el 95% va afirmar que tenia connexió a Internet.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article