Vergés exigeix a l'Estat “una solució” pels pares que s'han de quedar a casa amb fills en quarantena

Patronal i sindicats rebutgen el permís retrubuït recuperable o les reduccions de jornada que proposa el Ministeri de Treball


La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reclamat al govern espanyol que busqui una manera per compensar les famílies que s'han de quedar a casa per atendre fills que han de passar la quarantena. “L'estat ha de trobar una solució perquè els pares no es juguin la feina i la vida quan tinguin els infants en quarantena”, ha exigit. “Jo no vull tenir un pla B quan la seva responsabilitat és aquesta, és la seva competència i ho han de fer”, ha reclamat aquest divendres en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

Vergés ha lamentat que l'executiu espanyol “està posant aigua al vi” amb les declaracions sobre aquesta qüestió. Pel que fa a les mesures acordades amb el govern espanyol diu que li semblen bé perquè són les que a Catalunya ja es van aprovar al juliol.

La consellera ha defensat que “per tallar les cadenes de transmissió s'ha d’aconseguir que el màxim de gent compleixi els aïllaments i les quarantenes” i per aquest motiu ha demanat accions en aquest sentit al govern espanyol.

Ha criticat que no s'hagi trobat la manera de donar seguretat jurídica a les persones que han de fer la quarantena a casa, a les empreses i que l'ingrés mínim vital no s'estigui cobrant com estava previst. “Tenim moltes realitats que necessiten aquests suports per tallar les cadenes, trobem les solucions”, ha insistit.

Pel que fa a la situació actual de la pandèmia a Catalunya Vergés ha lamentat que els indicadors de risc de rebrot “estan pràcticament en vermell arreu del país” i ha insistit en les mesures de prevenció perquè els rebrots no guanyin importància.

Ha insistit, sobretot tenint en compte l'inici del curs escolar i d'algunes activitats laborals, en evitar totes les activitats que no siguin “absolutament inevitables” amb l'objectiu de “poder anar més tranquils els propers mesos”.

Dret a una baixa per accident laboral  

Patronal i sindicats rebutgen el permís retrubuït recuperable o les reduccions de jornada que proposa el Ministeri de Treball. Des del sindicat UGT opinen que el pla del govern espanyol que permet reduccions de jornada als pares que hagin de cuidar fills en quarantena “no és suficient”. El secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, ha afirmat que la gent “hauria de tenir dret a una baixa per accident laboral”. El líder sindical ha avisat que les famílies “no estan en condicions de suportar econòmicament” qualsevol mena de permís que no sigui retribuït.

L'opció que va plantejar dijous la ministra de Treball, Yolanda Díaz, de prorrogar el pla que habilita a reduir l'horari laboral per cuidar persones afectades pel coronavirus també implica una reducció del salari. La UGT ha apostat per una baixa o permís retribuït per als pares.

Álvarez ha argumentat que en el cas que l’infant aïllat sigui positiu, els pares han de tenir dret a una baixa perquè haurien d'estar també en aïllament. D'altra banda, sobre el pla de tornada a l'escola acordat entre el govern espanyol i les comunitats autònomes, Álvarez ha opinat que és “molt imprecís” i ha defensat que cal reforçar les plantilles dels centres educatius.

D’altra banda, PIMEC defensa que el govern espanyol aprovi una baixa per incapacitat temporal per als treballadors que hagin de cuidar els fills amb covid-19 o que s'hagin de confinar. En un comunicat, la patronal de les pimes es mostra “absolutament en contra” d'implantar un nou permís retribuït recuperable, perquè considera que seria un cost per a les empreses “absolutament aliè” a les seves responsabilitats.

En un comunicat, PIMEC aposta per una baixa mèdica, i assegura que la perceptora hauria de ser la “unitat familiar”, ja sigui en casos de dos progenitors o de famílies monoparentals. Quan hi hagi dos progenitors que treballen, “haurien d'alternar la baixa en el temps, exercint-la en períodes iguals i no coincidents” excepte quan un dels dos sigui d'un servei essencial.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article